Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

André Nijhuis

Pensioen, dat is toch iets voor later?

Wellicht denkt u: Pensioen is toch iets voor later? Dat zien we tegen die tijd wel. Maar toch kan het zijn dat pensioen al eerder dan gewenst ter sprake moet komen. Waar heeft uw partner bijvoorbeeld recht op wanneer u komt te overlijden? Komt hij of zij in aanmerking voor partnerpensioen? Hoeveel is dit dan en is dat voldoende?


De meest gestelde vraag tijdens mijn gesprekken

"Wat ontvang ik op mijn bankrekening wanneer ik met pensioen ga?"

Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Wanneer wilt u met pensioen? Hoe eerder u met pensioen gaat hoe groter de impact. Daarnaast valt er veel te kiezen. U kunt bijvoorbeeld kijken (binnen de fiscale grenzen) hoe hoog uw pensioen vóór uw AOW-leeftijd moet zijn. Dit heeft ook effect op uw pensioen vanaf uw AOW-leeftijd. Bent u getrouwd of alleenstaand? Bent u gescheiden en heeft uw ex-partner ook recht op een deel van uw pensioen? Heeft u eigen financiële middelen? Wat zijn uw maandelijkse lasten? Dit is natuurlijk voor ieder huishouden verschillend. Daarom is pensioen en een gesprek met de consulent altijd maatwerk.


Hoe bereidt u zich voor op een gesprek met een consulent? 
Denkt u vooral na over wat u nodig heeft aan inkomsten vanaf uw pensioenleeftijd. Vallen er nog kosten weg (denk bijvoorbeeld aan een hypotheek)? Heeft u een partner en bouwt hij of zij ook pensioen op? Wanneer wil uw partner met pensioen en wat is zijn of haar pensioen? Informatie waarmee we u verder kunnen helpen tijdens een persoonlijk gesprek.

André Nijhuis, pensioenconsulent PME