Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Rob van der Wal

Welke pensioenkeuzes zijn voor u interessant?

Het is goed om een afspraak te maken met een pensioenconsulent uit de regio om een duidelijk beeld te krijgen van de pensioenmogelijkheden. Veel mensen zijn onzeker over hun pensioen. Zeker nu de laatste tijd pensioen volop in het nieuws is en er veel indianenverhalen de ronde doen. Samen kunnen we kijken wat voor u passende pensioenkeuzes zijn. Maar ik kan u ook helpen als u werkloos of arbeidsongeschikt raakt, of in een scheiding bent verwikkeld. Samen met u zetten we dan op een rij wat dit betekent voor uw pensioen.

De meest gestelde vraag tijdens mijn gesprekken

“Maar wat betekent dit nu netto voor mij?”

Als iemand dit vraagt, leg ik standaard uit dat ik altijd bij bruto moet beginnen. Alleen dan kan ik een goed beeld geven van wat een pensioenberekening netto betekent. Duidelijkheid over uw netto pensioen op de datum dat u met pensioen wilt. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat dit uiteindelijk altijd iets zal verschillen. Dit komt vooral omdat de overheid de belastingtarieven jaarlijks aanpast. Zodat pensioen (en AOW) elk jaar een iets ander netto bedrag oplevert.

Hoe bereidt u zich voor op een gesprek met een consulent? 
Voor een afspraak is het handig om vooraf te bedenken hoeveel u ongeveer netto nodig denkt te hebben als u met pensioen gaat. Het is fijn als u uw DigiD en een print van mijnpensioenoverzicht.nl meeneemt. We kunnen dan ter plekke uw pensioenoverzicht bekijken. Heeft u zelf extra maatregelen genomen op financieel gebied? Dan is het belangrijk om een overzicht of polisblad hiervan mee te nemen. Hiermee kunnen wij een completer beeld van uw totale inkomen vormen. En vanzelfsprekend, als u een partner heeft, is hij of zij ook van harte welkom bij de afspraak!

Rob van der Wal, pensioenconsulent PME