Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Werken tijdens mijn pensioen

Wilt u tijdens uw pensioen weer gaan werken, bijvoorbeeld bij uw oude werkgever? Meestal kan dat. Er is een verschil tussen werken als u met pensioen gaat na uw AOW-leeftijd of voor uw AOW-leeftijd. We leggen het u graag uit.

Werken na uw AOW-leeftijd

U mag (blijven) werken als u een pensioenuitkering en AOW ontvangt. Maar u bouwt dan geen pensioen meer op. U kunt er ook voor kiezen om uw pensioenuitkering tot uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd in te laten gaan.

Wilt u bijverdienen wanneer u eerder met pensioen gaat?

Vanaf 5 jaar voor uw AOW-leeftijd

Bent u vanaf 5 jaar voor uw AOW-leeftijd met pensioen gegaan, maar wilt u weer gaan werken in de metaal- en technologische industrie? Dan bouwt u over de uren die u weer gaat werken pensioen op bij PME.

Het is niet mogelijk om uw pensioenuitkering (tijdelijk) stop te zetten.

Meer dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd

Gaat u meer dan 5 jaar voor uw AOW-leeftijd (gedeeltelijk) met pensioen? Dan mag u niet blijven werken voor de uren die u met pensioen gaat.

Voorbeeld: werkte u 40 uur per week en bent u voor 16 uur met pensioen gegaan, dan mag u slechts 24 uur per week werken. Het aantal uren dat u dus werkt moet evenredig afnemen met het aantal uren waarover u pensioen opneemt.

U moet hiervoor een intentieverklaring ondertekenen.

Vergoeding bij vrijwilligerswerk

Wilt u naast uw pensioen als vrijwilliger aan de slag en ontvangt u van de organisatie een vrijwilligersvergoeding? Geen probleem. Een vrijwilligersvergoeding heeft namelijk geen invloed op uw pensioen bij PME en uw AOW.

Let op: de vergoeding kan wel invloed hebben op uw inkomstenbelasting
Deze vrijwilligersvergoedingen zijn wel aan een maximum gebonden: maximaal €180 per maand en € 1.800 per jaar (2021). Ontvangt u een hoger bedrag, dan kan dat gevolgen hebben voor uw inkomstenbelasting. Blijft u binnen de genoemde bedragen, dan hoeft u de vrijwilligersvergoedingen niet op te geven bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Voor u beschikbaar