Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Loonheffingskorting

Een van de meest gestelde vragen is: op welk inkomen moet ik loonheffingskorting toepassen? We leggen het u graag uit.

U betaalt belasting over uw pensioen, dit heet loonheffing. Loonheffingskorting is een korting op de loonbelasting en de premies volksverzekeringen. U betaalt dus minder belasting als u de loonheffingskorting toepast. Of én waar u het beste loonheffingskorting op toe kunt passen ligt aan uw persoonlijke situatie.

Loonheffingskorting toepassen op 1 uitkering

U kun het beste op maximaal 1 uitkering loonheffingskorting toepassen. Denk bij een uitkering aan uw AOW of PME-pensioen. U kunt zelf aangeven bij welke uitkering u dit wil doen. U kunt er ook voor kiezen helemaal geen loonheffingskorting toe te passen. De juiste keuze is belangrijk. Want past u de loonheffingskorting niet goed toe, dan wordt er misschien te weinig loonheffing ingehouden. Mogelijk moet u dan een jaar later belasting bijbetalen.

Hulp bij uw keuze

Op welke uitkering u de loonheffingskorting het beste kan toepassen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Om u te helpen een keuze te maken, kunt u onderstaande tabel voor gehuwden of alleenstaanden gebruiken. 

Tabel gehuwden/samenwonenden

Loonheffingskorting grens
(hoogte PME-pensioen bruto per jaar)
Loonheffingskorting toepassen bij
Minder dan € 11.286 AOW
€ 11.286 - € 15.500 PME
€ 15.500 - € 26.500 AOW
Boven € 26.500 geen van beide


Voorbeeld: u bent getrouwd en ontvangt (naast een volledige AOW) van PME een pensioen van € 16.000 bruto per jaar. Dan is het verstandig de loonheffingskorting toe te passen op de AOW en niet op het PME-pensioen.

Tabel alleenstaanden

Loonheffingskorting grens
(hoogte PME-pensioen bruto per jaar)
Loonheffingskorting toepassen bij
Minder dan € 19.000 AOW
Boven € 19.000 geen van beide


Voorbeeld: u bent alleenstaand en ontvangt (naast een volledige AOW) van PME een pensioen van € 22.000 bruto per jaar. Dan is het verstandig loonheffingskorting nergens toe te passen. Als u dit wel doet, kan het zijn dat u te weinig loonheffing betaalt en later belasting bij moet betalen.

Loonheffingskorting toepassen op uw PME-pensioen

Als u de loonheffingskorting wilt toepassen op uw PME-pensioen, vul dan het formulier in en stuur dit naar ons op. Heeft u nog meer vragen over loonheffingskorting, of ontvangt u naast het PME-pensioen en AOW ook nog een ander pensioen? Neem dan contact op met de pensioenconsulent in uw regio.