Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Waarom een nieuw pensioenstelsel

Pensioen is in Nederland goed geregeld. Want bijna nergens is de armoede onder ouderen zo laag. Dit komt omdat de meeste werkenden in Nederland verplicht via hun werkgever sparen voor pensioen. Kosten en risico’s worden samen gedeeld. Toch zijn er veranderingen nodig, want steeds meer mensen werken (deels) als zzp-er of hebben een flexibel contract en bouwen hierdoor minder pensioen op. Daarnaast is er behoefte aan meer inzicht in het persoonlijke pensioenbedrag.

Wat blijft hetzelfde?

De belangrijkste elementen uit het huidige pensioenstelsel zullen blijven: verplichte deelname via je werkgever en het samen delen van de risico’s op overlijden of arbeidsongeschiktheid.

Verplicht sparen voor je pensioen betekent dat dit geen concurrerende arbeidsvoorwaarde is tussen werkgevers in dezelfde sector. Het is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Daarnaast levert pensioen samen regelen meer op dat dat je het als individu regelt. Onze video de kracht van het collectieve stelsel vertelt meer hierover.

Nieuw is een eigen pensioenpot

In het nieuwe pensioenstelsel is er meer aandacht voor je eigen vermogen. Nu bouwen alle deelnemers pensioen op in één grote pot. Straks zie je binnen het nieuwe stelsel welk bedrag er opzij gezet is voor jouw eigen pensioen. En je ziet hoeveel PME voor je verdient door je pensioengeld te beleggen. Jong en oud ontvangen dus pensioen waar ze zelf voor betaald hebben. Als je heel oud wordt, is er straks ook gewoon pensioen voor je. Want net als nu krijg je gewoon een pensioenuitkering zolang je leeft.

Nieuw is ook dat je pensioenpot meebeweegt

De nieuwe regels zorgen er voor dat pensioen eerder omhoog gaat als het economisch goed gaat en het eerder omlaag gaat als het economisch slechter gaat. Je pensioen beweegt dus mee met de economie. Dat komt doordat pensioenfondsen niet meer zullen rekenen met rekenrente en er geen dekkingsgraad meer zal zijn.

Zolang je nog werkt, schatten we elk jaar hoeveel pensioen er ongeveer voor je zal zijn zodra je met pensioen gaat. Als je met pensioen bent, berekenen we ieder jaar hoe hoog je pensioen zal zijn. Die berekening kan ieder jaar wat anders uitvallen. Wel proberen we de uitkering zo gelijk mogelijk te houden.

Wat verandert er nog meer? De AOW-leeftijd stijgt minder snel

De AOW-leeftijd blijft het komende jaar nog staan op 66 jaar en 4 maanden. Daarna, tussen 2022 en 2024, loopt de AOW-leeftijd geleidelijk op naar 67 jaar. Daarna stijgt de AOW-leeftijd deels mee met de levensverwachting. De AOW-leeftijd gaat dan elk jaar dat we langer leven met acht maanden omhoog.

Nieuw is ook lump sum, wat is dat?

In het pensioenakkoord is afgesproken dat deelnemers als ze met pensioen gaan in een keer maximaal 10% van hun pensioenuitkering kunnen opnemen. We noemen dat ‘lump sum’. Het betekent dus wel dat het pensioen elke maand lager zal zijn. Op dit moment kan het nog niet, maar er wordt gewerkt aan een wet om dit wel mogelijk te maken vanaf 1 januari 2023.  Ga je voor 1 januari 2023 met pensioen? Dan kan je geen ‘lump sum’ opnemen.

Wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

Op dit moment verandert er voor jou nog niets. Het pensioenakkoord is besproken in de Tweede Kamer. Nu volgt het wetgevingstraject, dat zeker nog een jaar tijd vergt. PME zal zich daarna voorbereiden op de implementatie van het nieuwe stelsel.  We verwachten dat uiterlijk januari 2026 het nieuwe stelsel zal starten.

Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Pensioenfondsen hebben veel last van de lage rente. Dat gaat veranderen in een nieuw pensioenstelsel. Het filmpje laat zien dat er ook nog andere redenen zijn om het pensioenstelsel te hervormen.

Een nieuw pensioenstelsel, wat betekent dat voor jou?

Het wordt duidelijker wat je aan geld inlegt, wat je daarmee aan een vermogen opbouwt en wat je daarvoor straks aan pensioen kunt verwachten. Ook zal je pensioen meebewegen met de economie. In dit filmpje zie je hier meer over.

Meer informatie

Wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en wat het nieuwe pensioenstelsel zal betekenen voor jouw pensioen. Via onze website en nieuwsbrieven informeren we je zodra er nieuws is. Ga naar Mijn PME om je in te schrijven. Geef je jouw e-mailadres aan ons door? Dan mailen we je ook als er een nieuw bericht voor je klaarstaat in Mijn PME. Dat is slimmer, sneller en schoner!

Waar kunnen wij je mee helpen?