Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Onderzoek: risico en het nieuwe pensioenstelsel

PME onderzoekt hoeveel onzekerheid u accepteert rondom uw pensioen. Het onderzoek wordt op ons verzoek door onderzoeksbureau IG&H uitgevoerd. Wij waarderen uw mening.

Meer of minder beleggingsrisico met uw pensioen?

PME belegt het pensioenvermogen. De hoogte van de pensioenen is afhankelijk van de beleggingsresultaten. PME onderzoekt hoeveel beleggingsrisico u acceptabel vindt. Hoe moeten we het pensioengeld volgens u beleggen? Wilt u veel, of juist weinig risico nemen? De uitkomsten helpen ons bij het vaststellen van ons beleggingsbeleid. In het onderzoek vragen we u om met de pensioenmeter uw voorkeur aan te geven. In het onderzoek zit een filmpje. Bekijk dit goed voordat u verder gaat!

Het onderzoek duurt 10 minuten en is online

Het onderzoek wordt in opdracht van PME online uitgevoerd door onderzoeksbureau IG&H. Alle deelnemers, ex-deelnemers en pensioengerechtigden waarvan PME het e-mailadres heeft, ontvangen via e-mail een uitnodiging voor het onderzoek.

Veelgestelde vragen en antwoorden

De link werkt niet of het onderzoek werkt traag, wat kan ik daaraan doen?

Het onderzoek werkt niet goed op Internet Explorer, maar wel op iedere andere gangbare browser. Het onderzoek werkt op een tablet, pc of laptop. Met een smartphone is het niet mogelijk om het onderzoek te doorlopen.

Is het onderzoek anoniem?

Ja, het onderzoek is anoniem. De uitkomsten worden anoniem verwerkt en er is geen link tussen uw gegevens en de uitkomsten.

Is het belangrijk dat ik meedoe aan het onderzoek?

Ja, pensioen verandert en daarvoor moeten keuzes gemaakt worden. Dat doen we uiteraard het liefst ook op basis van uw input.

Wat gebeurt er met de uitkomsten van het onderzoek?

De uitkomsten zijn belangrijke informatie voor overleg over de pensioenregeling. De pensioenregeling is er voor de deelnemers. De uitkomsten van het onderzoek geven een beeld van hoe de belanghebbenden van het pensioenfonds kijken naar belangrijke thema’s die spelen. Ook in het licht van de uitwerking van het pensioenakkoord.

De bedragen in de pensioenmeter zijn niet gelijk aan mijn pensioenaanspraken, hoe kan dat?

Het onderzoek is anoniem en daarom niet gepersonaliseerd. U ziet daarom een inschatting van pensioenuitkomsten in 3 scenario’s, bij verschillende manieren van beleggen van het pensioen. In het onderzoek zijn aannames gedaan, omdat het niet persoonlijk is. Zo gaan we uit van 40 jaar volledige opbouw van pensioen tot 68 jaar. En van een bepaalde salarisgroep. De genoemde bedragen in de tabel zijn netto (dus na aftrek belasting) en inclusief een volledige AOW.

De inlogcodes werken niet / ik krijg de melding dat de code is verlopen

Het onderzoek is nog niet gesloten. Indien u nog niets heeft ingevuld en opgeslagen zou de code moeten werken. Probeert u het nogmaals.

Let bij het invoeren op hoofdletters en kleine letters. Bij het kopiëren van de code uit de mail kan er een spatie mee zijn gekopieerd.

Het onderzoek loopt vast / de grafieken laden niet / ik krijg een wit scherm

Het onderzoek kan vastlopen door het gebruik van Internet Explorer. Explorer is een browser die qua programmatuur veel aanpassingen vergt en steeds minder gebruikt wordt. Explorer wordt ook niet meer door Microsoft ondersteund. Gebruik voor het onderzoek een andere browser zoals Chrome of Safari.

Het onderzoek werkt ook niet op een smartphone. U kunt deelnemen aan het onderzoek op een tablet, laptop of pc.

Ik gebruik wel de juiste browser (Chrome of Safari) en toch werkt het niet

Dit heeft meestal te maken met instellingen (cookies, firewall, add on’s, Caps Lock, Internet Explorer, etc) op individuele computers. Indien u problemen blijft houden is de makkelijkste oplossing om een andere computer (en dus instellingen) te proberen. In bijna alle gevallen lukt het dan namelijk wel.