Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Woon je in het buitenland?

Van veel veranderingen die effect hebben op je pensioen krijgen wij automatisch bericht.  Maar als je in het buitenland woont of gaat wonen, is dit niet zo. Hieronder lees je wanneer het belangrijk is dat je zelf actie onderneemt. Staat jouw situatie er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Verhuizen naar en in het buitenland

Ga je naar het buitenland verhuizen? Schrijf je dan in bij de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) via één van de RNI-gemeenten. Verhuis je in het buitenland? Geef ook dan je adresgegevens door aan de RNI. Dit kan alleen als je ingeschreven bent in de RNI. Wij ontvangen in beide gevallen automatisch je nieuwe adres in het buitenland. Meer informatie hierover vind je op rvig.nl/brp/rni.

Man vrouw verhuizen

Hoe lang ga je naar het buitenland?

Ga je permanent werken en wonen in het buitenland?

Dan stopt je bijdrage aan de Nederlandse sociale verzekeringen zoals AOW, kinderbijslag en arbeidsongeschiktheid. Je bent vanaf dat moment sociaal verzekerd in het land waar je werkt. Je blijft wel pensioen opbouwen bij PME, zolang je valt onder de CAO Metalektro. Voor meer informatie over jouw situatie kun je het beste aankloppen bij je werkgever.

Ga je voor een korte periode werken en wonen in het buitenland?

En blijf je in dienst bij je Nederlandse werkgever? Dan blijf je pensioen opbouwen bij PME. Omdat je in Nederland premie voor de AOW blijft betalen, heeft dit geen gevolgen voor je AOW-uitkering.

Bewijs van in leven zijn

Als je pensioen ontvangt in het buitenland, controleren wij elk jaar of je daar nog recht op hebt. Daarvoor hebben we een bewijs nodig dat je nog leeft. Dit heet ook wel Attestatie de Vita. Als je dit formulier laat invullen en terugstuurt, kunnen we je pensioen blijven uitbetalen.

Je kunt bij de volgende instanties terecht voor de ondertekening van het formulier:

  • Ambassade
  • Consulaat
  • Gemeente
  • (Huis)arts
  • Notaris
  • Plaatselijke overheid, zoals ambtenaar bevolkingsregister

Daarnaast accepteren we voor Australië, Canada, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika ook een advocaat, politie of kantonrechter (Justice of Peace).

Je hebt in totaal drie maanden de tijd om het formulier te laten invullen en ondertekenen en terug te sturen. Je ontvangt na zes weken een herinneringsbericht als wij nog niets hebben ontvangen. Lukt het niet om het ‘Bewijs van in leven zijn’ te laten ondertekenen? Neem dan contact met ons op.

Overlijden in het buitenland

Wij krijgen helaas geen overlijdensberichten uit het buitenland. Ben je de partner of een kind van iemand die pensioen opbouwde bij PME? Dan heb je misschien recht op partnerpensioen of wezenpensioen. Stuur ons dan de overlijdensakte. Dan sturen wij je een aanvraagformulier voor het partnerpensioen, dan wel wezenpensioen. Bij Overlijden vind je meer informatie.

Ga je als nabestaande (ook) een wettelijk nabestaandenpensioen in je woonland ontvangen? Dan kan het zijn dat dat nabestaandenpensioen wordt verminderd met het Anw-hiaatpensioen van PME. Raadpleeg de uitkeringsinstantie in je woonland voor meer informatie hierover.

Trouwen in het buitenland

Als je in het buitenland gaat trouwen, krijgen wij daar niet automatisch een melding van. Meld dit daarom altijd zelf aan ons door een kopie van de trouwakte naar ons te sturen.

Hetzelfde geldt voor scheidingen: ook daarvan krijgen wij geen automatische meldingen. Meld een scheiding daarom altijd zelf aan ons, door gewaarmerkte kopieën van de huwelijksakte en jullie scheidingsconvenant naar ons te sturen. Laat ons daarbij weten hoe jullie het pensioen willen verdelen. Over die verdeling vind je meer informatie bij Uit elkaar.

Meer weten?

  • Wil je je rekeningnummer wijzigen? Stuur ons dan een kopie van een bankafschrift, bankpas of internetbankieren waarop duidelijk het IBAN zichtbaar is. Je mag de overige gegevens op het bankafschrift onleesbaar maken.
  • Ontvang je pensioen in het buitenland? Sinds 1 januari passen wij geen loonheffingskorting toe voor pensioengerechtigden in het buitenland. Dat gebeurt via de inkomstenbelasting.
  • Heb je andere vragen? We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.

 

Maak een belafspraak

Wil je contact met PME? Wij bellen je op een moment dat het jou uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waar kunnen wij je mee helpen?