Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Ontslag en werkloos

Als je besluit ontslag te nemen of ontslagen wordt, blijven wij je opgebouwde pensioen beheren. Daar hoef je niets voor te doen. De opbouw van je pensioen stopt, net als de eventuele dekkingen voor het Anw-hiaatpensioen en WIA-excedent. En het pensioen voor je partner wordt lager.

In sommige situaties kun je besluiten zelf je pensioen verder op te bouwen. Dit noemen we vrijwillige voortzetting.

Krijg je een WW-uitkering?

Ben je ontslagen en wil je pensioen blijven opbouwen bij PME? Dat kan zolang je een WW-uitkering van de overheid ontvangt.
Tijdens je WW-uitkering betaal je 50% van de premie. De andere 50% betalen wij. Als je gebruik maakt van de regeling dan bouw je nog voor 70% pensioen op, tot een maximum jaarsalaris van € 79.719.
Dit geldt voor het ouderdomspensioen en het partner- en wezenpensioen.

Neemt je werkgever deel aan de ‘SPAWW regeling’? Krijg je na je WW-uitkering nog een SPAWW-uitkering? Je betaalt dan 50% van de premie zelf. De andere 50% betalen wij.

Wil je gebruikmaken van de regeling? Stuur ons binnen een maand vanaf het ingaan van de SPAWW uitkering de toekenbrief en de eerste betaalspecificatie.
SPAWW staat voor ‘Stichting Private Aanvulling WW’ en wordt ook wel ‘derde WW-jaar’ genoemd.

Er gelden een paar voorwaarden:

 • Je blijft deelnemen aan dezelfde PME-pensioenregeling als toen je in dienst was.
 • Je krijgt direct na je ontslag een WW-uitkering.

Ben je zzp’er?

Dan kun je in totaal maximaal 10 jaar vrijwillig pensioen blijven opbouwen bij PME. Je betaalt de gehele premie dan zelf. Er gelden een aantal belangrijke voorwaarden, bijvoorbeeld:

 • Je bent niet ouder dan 65 jaar als je begint met je vrijwillige opbouw.
 • De opbouw begint direct aansluitend op je ontslag.
 • Je bouwt niet ergens anders pensioen op.

Wil je weten of je in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.

Krijg je geen WW-uitkering?

En bouwde je via je laatste werkgever pensioen op bij PME? Ook dan kun je de opbouw van je pensioen maximaal 3 jaar voortzetten. Maar in dit geval betaal je de gehele premie zelf. Voorwaarde is wel dat je niet ouder bent dan 65 jaar als je begint met je vrijwillige opbouw.

Wat moet je doen als je je pensioenopbouw wilt voortzetten?

Vraag de vrijwillige voortzetting binnen 1 jaar nadat je uit dienst ging bij ons aan. Stuur ons het ingevulde formulier ‘Voortzetten van uw eigen pensioen’ en de daarbij behorende documenten. Is de aanvraag volledig, dan sturen we je daarna een offerte.

Partnerpensioen na je uitdiensttreding

Je partner krijgt van PME partnerpensioen als je overlijdt. Maar als je pensioenopbouw bij PME stopt, wordt het partnerpensioen automatisch lager. Dit komt doordat een deel van het partnerpensioen verzekerd is op risicobasis.

Op risicobasis wil zeggen dat je partner recht heeft op een deel van het partnerpensioen zolang je pensioen opbouwt bij PME. Er zijn dus twee situaties:

 • Je overlijdt terwijl je pensioen opbouwt bij PME. Je partner heeft dan recht op het volledige partnerpensioen (het door jou opgebouwde deel en het deel op risicobasis).
 • Je overlijdt terwijl je geen pensioen meer opbouwt bij PME. Je partner heeft dan recht op het door jou opgebouwde partnerpensioen. Het partnerpensioen op risicobasis vervalt.

Bij je uitdiensttreding kun je ervoor kiezen een deel van jouw eigen pensioen te ruilen voor meer partnerpensioen*. Met een proefberekening op Mijn PME zie je of dit in jouw situatie interessant is. Je vraagt de ruil aan met het formulier. Stuur het binnen 2 maanden na je uitdiensttreding naar ons op! 

Je kunt geen pensioen meer inruilen voor meer partnerpensioen als:

 • Je weer ergens in dienst gaat en je pensioen meeneemt naar je nieuwe pensioenuitvoerder.
 • Je vrijwillig of premievrij je pensioenopbouw voortzet of wilt voortzetten, bijvoorbeeld omdat je met verlof, werkloos of arbeidsongeschikt bent.

Ga je weer ergens in dienst en neem je je pensioen mee naar je nieuwe pensioenuitvoerder? Dan kun je geen pensioen meer ruilen voor partnerpensioen.

*Laat je het pensioen bij PME staan, dan kun je deze keuze ook maken of aanpassen zodra je met pensioen gaat.

Goed om te weten

 • Je mag in totaal niet méér pensioen opbouwen dan de Belastingdienst toestaat. Anders kan de Belastingdienst extra belasting heffen.
 • Normaal gesproken houdt je werkgever de premie voor je pensioenopbouw in op je brutosalaris. Zet je je pensioenopbouw vrijwillig voort en betaal je de premie zelf aan PME? Dan kun je de premie van je pensioenopbouw aftrekken van de belasting, in box 1. Vul bij de belastingaangifte bij ‘Werk en Woning’ onder ‘loon’ de pensioenpremie in die je betaald hebt in het jaar waarover je aangifte doet. Zet een minteken voor de pensioenpremie. Zo wordt het negatief loon. Vul bij ‘werkgever’ in ‘PME pensioenfonds’. Zo trek je de betaalde pensioenpremie af van de inkomstenbelasting. Neem contact op met de Belastingdienst voor meer informatie.
 • Als je werkloos raakt en een WW-uitkering ontvangt, kun je vrijwillig pensioen opbouwen bij PME. In dat geval loopt de verzekering van Anw-hiaatpensioen kosteloos door zolang je WW ontvangt. Ontvang je geen WW en blijf je wel pensioen opbouwen bij PME? Dan loopt de verzekering ook door, maar betaal je de volledige premie zelf via automatische incasso.
 • Ga je weer ergens in dienst? Dan kun je je PME pensioen eventueel overdragen naar de nieuwe pensioenuitvoerder. Kijk bij Nieuwe baan voor meer informatie.
 • Zolang je het opgebouwde pensioen bij PME laat staan, kun je op Mijn PME zien wat je keuzes zijn. Ook kun je proefberekeningen maken.

Meer weten?

Maak een belafspraak

Wil je contact met PME? Wij bellen je op een moment dat het jou uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak