Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Overlijden

In onze pensioenregeling is ook gedacht aan de nabestaanden. Zo is er partnerpensioen voor de partners en wezenpensioen voor kinderen.

Bouw je zelf pensioen op bij PME en wil je weten wat er gebeurt als je komt te overlijden? Neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar om te helpen.

Is je partner of ouder overleden? Gecondoleerd met het verlies. Mogelijk heb je dan vragen rondom je partner- of wezenpensioen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag. 

Ben je een partner van iemand die overleden is en pensioen opbouwde bij PME?

Was je getrouwd, geregistreerd partner of woonde je samen met een samenlevingsovereenkomst of -verklaring? Het is goed om te weten dat bij een overlijden in Nederland de gemeente dit automatisch aan ons laat weten. We bekijken na die melding of je recht hebt op partnerpensioen. Zo ja, ontvang je binnen 2 weken een aanvraagformulier voor partnerpensioen. Hierbij vermelden we welke documenten we nodig hebben om de uitkering in orde te maken.

Wat moet je doen?

 1. Woonde je samen met een samenlevingsovereenkomst- of verklaring, maar was je niet bij ons aangemeld als partner? Het is belangrijk dat je contact met ons opneemt. Wij kunnen je geen aanvraagformulier sturen omdat je niet bij ons bekend bent als partner.

 2. Woonde je partner in het buitenland? Stuur ons dan de overlijdensakte. Wij sturen je binnen 2 weken na ontvangst een aanvraagformulier voor het partnerpensioen.

Goed om te weten

 • Was je partner al met pensioen? Dan betalen wij in de maand van overlijden rond de 25e voor de laatste keer pensioen. Maximaal 2 maanden na het overlijden ontvang je een fiscale jaaropgave van het pensioen dat je partner dit jaar ontving. Je kunt deze opgave gebruiken bij de afhandeling van diens belastingaangifte.
 • Was je partner verzekerd voor Anw-hiaatpensioen bij PME? En heb je zelf de AOW-leeftijd nog niet bereikt? Dan ontvang je samen met het partnerpensioen ook Anw-hiaatpensioen van PME.
 • Is je partner eerder een keer gescheiden? Dan heeft de ex-partner mogelijk recht op (een deel van het) pensioen van je partner. Dat hangt af van de afspraken die zij hierover samen maakten.
 • Bij het verlaten van de sector vervalt een deel van het partnerpensioen voor de partner. Dit komt doordat een deel van het partnerpensioen verzekerd is op risicobasis: het is geregeld zolang iemand deelneemt aan de pensioenregeling van PME.
 • Werkte je partner op het moment van overlijden niet bij een bedrijf in de metaal- en technologische sector? Als je partner op het moment van overlijden een lopende WW-uitkering of Ziektewetuitkering had, aansluitend op het werk in de sector, kom je mogelijk in aanmerking voor extra partnerpensioen.

Ben je kind van iemand die pensioen opbouwde bij PME?

Wezenpensioen is er voor kinderen tot hun 18e, of voor kinderen die meer dan 20 uur per week studeren tot hun 27e.

 • Ben je jonger dan 18 jaar? We sturen je binnen 2 weken na de melding van de gemeente een aanvraagformulier voor jouw wezenpensioen. Hierbij vermelden we welke documenten we nodig hebben om het pensioen in orde te maken.
 • Ben je tussen de 18 en 27 jaar en studeer je? Dan heb je misschien recht op wezenpensioen. Wij maken gebruik van de gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Blijkt uit deze gegevens dat je een voltijd opleiding volgt? Dan sturen wij je binnen 2 weken een aanvraagformulier voor jouw wezenpensioen.
 • Volg je een deeltijd- of duale opleiding aan het Hoger Onderwijs (HO) of woon je in het buitenland? Stuur ons dan een ingevulde schoolverklaring.

Wat moet je doen?

 1. Heb je het aanvraagformulier na 2 weken nog niet ontvangen? Neem dan contact met ons op.

 2. Woonde je ouder of voogd in het buitenland? Stuur ons dan de overlijdensakte van je ouder of voogd samen met jouw geboorteakte. Als daaruit blijkt dat je recht hebt op wezenpensioen, sturen we je binnen 2 weken na ontvangst een aanvraagformulier.

Goed om te weten

 • Ben je 27 jaar of ouder? Je komt helaas niet in aanmerking voor wezenpensioen van PME.
 • Was je ouder of voogd al met pensioen? Dan betalen wij in de maand van overlijden rond de 25e voor de laatste keer pensioen. Maximaal 2 maanden na het overlijden ontvang je een fiscale jaaropgave van het pensioen dat hij of zij dit jaar ontving. Je kunt deze opgave gebruiken bij de afhandeling van diens belastingaangifte.

Maak een belafspraak

Wil je contact met PME? Wij bellen je op een moment dat het jou uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waar kunnen wij je mee helpen?