Wat kost het en wat levert het op?

Bij PME krijg je je inleg dubbel en dwars terug. De premie alleen is niet voldoende om iedereen van een pensioen te kunnen voorzien. Wat levert dat beleggen nu op en welke kosten maken we hierbij?

Rendement

Als het goed is, levert beleggen een rendement op. Dat kan ook tegenvallen. Zo was 2018 bijvoorbeeld een slecht beleggingsjaar, na veel jaren met goede rendementen. Het gemiddelde beleggingsrendement van PME over de afgelopen tien jaar is 7,9%. De resultaten op de lange termijn zijn belangrijk voor pensioenfondsen, omdat we beleggen voor pensioenuitkeringen over soms wel tientallen jaren.

 

Kosten

Bij de beleggingen zoeken we naar de balans tussen het rendement, de kosten en het risico dat we lopen bij de beleggingen. We bekijken de kosten altijd in relatie tot het verwachte rendement en risico. We vragen onszelf steeds weer af: is een belegging het waard om een hoger risico te lopen en daar ook hogere kosten voor te betalen? Daarbij streven we natuurlijk naar zo laag mogelijke kosten. Dure beleggingen moeten meer rendement opleveren.

Hiernaast staan de kosten en opbrengsten van het vermogensbeheer in de afgelopen jaren.