Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Waar beleggen we?

PME belegt het pensioenvermogen van bijna 61 miljard euro (eind 2020) in verschillende beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Voor het spreiden van risico’s en een optimaal rendement verdelen we de beleggingen ook wereldwijd, zoals het onderstaande figuur laat zien.

Overzicht beleggingen wereldwijd

Het merendeel van de beleggingen van PME vind in Europa plaats, gevolgd door de Verenigde Staten. Azië is verantwoordelijk voor 10% van de beleggingen.

Beleggen in Nederland

PME belegt ook in Nederland. Zo dragen we bij aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid, ook van onze eigen sector. Dit doen we voor 14% van de beleggingen (totaal 8,6 miljard), in de volgende categorieën.

Voorbeelden van beleggingen in Nederland

Vastgoed en Hypotheken
PME belegt in de Nederlandse woningenmarkt en in Nederlandse hypotheken. Binnen de Nederlandse woningenmarkt richten we ons op betaalbare huisvesting in de vrije sector. We investeren voornamelijk in middenhuur woningen voor huishoudens met een middeninkomen.

Innovation Industries
PME belegt in Nederlandse startende technologiebedrijven met groeipotentieel. Dat doen we via het beleggingsfonds ‘Innovation Industries’. Zo geven we een impuls aan de eigen sector. De geselecteerde startende bedrijven in nieuwe technologie krijgen via dit investeringsfonds toegang tot financiering. Zo kunnen zij uitgroeien tot succesvolle bedrijven die zorgen voor economische groei en werkgelegenheid in Nederland. Het investeringsfonds werkt samen met drie technische universiteiten in Nederland en een aantal Nederlandse hightech bedrijven uit de achterban van PME. Een voorbeeld van een start-up uit Innovation Industries is start up Microsure. In het PME magazine kan je lezen wat Microsure doet. 

Belegging in grootste zonne-energiepark in Nederland
PME belegt ook in Scaldia, het grootste zonne-energiepark in Nederland. Deze belegging in hernieuwbare energie doen we via infrastructuur beleggingsfondsen. Scaldia levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot en voorkomt in 30 jaar zo’n 738.000 ton CO2-uitstoot. Dat is te vergelijken met het energieverbruik van 14.000 gezinnen per jaar. Het zonne-energiepark draagt niet alleen bij aan een beter klimaat, maar zorgt ook voor meer werkgelegenheid in de sector.