Toegankelijkheid
Tekstgrootte
A A A
NL EN
Geschreven door

Daan Spaargaren

Strateeg Verantwoord Beleggen

Gepubliceerd op 09 juni 2020

De Grote Lockdown

Het was eind 2019 toen het idee ontstond voor een blog op de website van PME. We stonden op de drempel van een nieuw decennium. Het decennium waarin ambitieuze klimaatdoelen gerealiseerd moeten worden, en het decennium waarin de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties moeten worden gehaald. Het nieuwe decennium waarin het stakeholderkapitalisme in de plaats komt van het puur financieel gedreven aandeelhouderskapitalisme. En waarin aandeelhouders zich steeds meer betrokken opstellen richting de ondernemingen waarin zij aandelen houden.

Dit zijn nog maar een paar van de talloze uitdagingen en ontwikkelingen die vermogensbeheer en aandeelhouderschap door PME in de komende jaren zullen vormen. Uitdagingen en ontwikkelingen die centraal staan in de ambitie van PME om voor een goed pensioen te zorgen in een wereld die toekomstbestendig, rechtvaardig en leefbaar is. Een goed moment om op een blog dilemma’s en keuzes te delen waarmee het pensioenfonds geconfronteerd gaat worden.

En toen kwam het coronavirus en beleeft de wereld de ergste economische terugval sinds de Grote Depressie van de jaren ’30 van de vorige eeuw. Wellicht erger dan de Grote Recessie en de crisis van 2008. De economie is grotendeels tot stilstand gekomen en start nu weer voorzichtig op. Wereldwijd raken miljoenen mensen werkloos, terwijl het voortbestaan van talloze ondernemingen in gevaar komt. Hoewel de exacte gevolgen nog onbekend zijn, raakt het coronavirus aan het welbevinden en aan de welvaart van bijna iedereen.

Veel is onzeker over de wereld na corona. Niemand weet hoe de economie uit de crisis komt en wat dat betekent voor bedrijven, werknemers, voor pensioenspaarders en voor gepensioneerden. Hoe behouden we onze welvaart, en wat wordt het nieuwe normaal? Zeker is dat ook na de Grote Lockdown belangrijke economische en maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en ongelijkheid, nog steeds op een oplossing wachten.

Daarin spelen grote ondernemingen een belangrijke rol. De crisis waar we nu inzitten toont aan dat er geen tegenstelling is tussen economische en maatschappelijke belangen, zoals PME al eerder betoogde. Als aandeelhouder is het onze verantwoordelijkheid om dat te blijven benadrukken bij bedrijven waarin we beleggen.

Vonk gaat vandaag van start. Hier zullen wij regelmatig schrijven over vermogensbeheer en verantwoord beleggen door PME. We gaan inzichten en achtergronden delen over de gevolgen van de Grote Lockdown, de wereld na de crisis, en alle andere belangrijke economische en maatschappelijke uitdagingen waar de wereld en wij als aandeelhouder voor staan. En we nodigen iedereen uit om een mening, gelijkgestemd of tegendraads, met ons te delen.

Wil je reageren?

Aan- en afmelden voor het Vonk blog

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs? Meld je dan aan met je e-mailadres.

Wil je je afmelden voor de blogs? Je kunt je eenvoudig afmelden door de Afmelden-link onderaan de e-mail die je ontvangt of via dit afmeldformulier.