Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN
Geschreven door

Marcel Andringa

Bestuurder balans- en vermogensbeheer

Gepubliceerd op 15 juli 2021

Regulering huurwoningen kan ook gunstig zijn voor verantwoord beleggen

De vereniging van institutionele beleggers in vastgoed (IVBN), de belangenbehartiger van een aantal grote vastgoedbeleggers, verzet zich al een tijdje tegen de verdergaande regulering van de vrije sector. Zij voorzien dat als dit gebeurt pensioenfondsen en verzekeraars geen extra investeringen in huurwoningen doen. Nu is te veel regulering natuurlijk nooit goed, maar ik ben ervan overtuigd dat meer regulering van de vrije huursector van belang is voor de maatschappij én voor de institutionele belegger.

Ik kan vaak niet meer dan luisteren naar de mensen die ik hierover spreek. Ik moet ze meestal gelijk geven en zeggen dat dit een probleem is, waar we als PME zoveel mogelijk rekening mee houden. Als pensioenfonds gaan we lang niet zo ver als andere partijen. Want we moeten tegelijkertijd ook aan ons rendement denken. Waar ik behoefte aan heb is duidelijke wetgeving die grote huurstijgingen verbiedt en een gelijk speelveld op dit terrein creëert. Zo houden we in Nederland het huren van een woning betaalbaar voor grote groepen mensen en worden de excessen tegengegaan. En dit is in het belang van iedereen.

Een andere reden waarom huurverhogingen niet werken  is meer economisch van aard.  Op de lange termijn werkt het niet als de huren van woningen jaar in jaar uit met 3%-4% extra worden verhoogd ten opzichte van de inflatie. Dit leidt er toe dat een steeds groter deel van het inkomen van huishoudens op gaat aan  huur. Op den duur loop je dan tegen een grens aan, en keert de wal het schip.

Investeringen in woningen die alleen rendabel zijn omdat gedurende 20 jaar de huren met veel meer moeten worden verhoogd dan de inflatie, zijn gewoon geen goede investeringen. Of gemeentes vragen te veel voor de grondprijs, of ontwikkelaars verdienen er te veel aan, of de belegger rekent zichzelf ten onrechte rijk.

Samengevat, we hebben in Nederland een groot woningprobleem. Dat probleem is niet gemakkelijk op te lossen, en het kent vele facetten en vele oorzaken. Ik ben het met de IVBN eens dat juist pensioenfondsen en verzekeraars bij uitstek de betrouwbare partijen zijn die bij kunnen dragen aan een oplossing. Veel maatregelen zijn nodig en enige regulering hoort hier zeker bij. Het probleem is te groot om niets te doen.

Wil je reageren?

Accepteer de persoonlijke cookies om deze inhoud alsnog te tonen.Aan- en afmelden voor het Vonk blog

Wil je op de hoogte blijven van de laatste blogs? Meld je dan aan met je e-mailadres.

Wil je je afmelden voor de blogs? Je kunt je eenvoudig afmelden door de Afmelden-link onderaan de e-mail die je ontvangt of via dit afmeldformulier.