Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Herstelplan

Een herstelplan is een financieel plan van aanpak van pensioenfondsen. Wij moeten een herstelplan maken als de dekkingsgraad te laag is. Dit is vastgelegd in de Pensioenwet.

Waarom hebben wij een herstelplan?

We hebben een herstelplan omdat de financiƫle situatie onvoldoende is en de dekkingsgraad te laag. Pas als onze dekkingsgraad ongeveer 118% is zijn we helemaal financieel gezond. Als de dekkingsgraad lager is, maken we een herstelplan. Dit herstelplan vernieuwen we ieder jaar.

Hoe werkt het herstelplan?

In het herstelplan leggen wij uit hoe wij de dekkingsgraad binnen 10 jaar weer op het juiste niveau krijgen. Dit doen we op basis van een toekomstscenario voor de rente en het rendement. Maar het is niet zeker dat dit scenario realiteit wordt. Wat als de dekkingsgraad niet voldoende verbetert? Dan moeten wij aangeven welke andere maatregelen wij nemen. Het herstelplan gaat uit van de huidige pensioenregeling. De nieuwe ontwikkelingen van het pensioenakkoord zijn hierin niet meegenomen.

Wat zijn de uitkomsten van ons herstelplan?

Met het herstelplan toont PME aan dat binnen 10 jaar weer voldoende buffers worden opgebouwd. Het herstel kan vlotter gaan dan verwacht. Maar ook trager. In dat geval moeten wij aanvullende maatregelen nemen. Zoals het uitstellen van het verhogen van de pensioenen. Of in het uiterste geval een verlaging van de pensioenen.

Financieel crisisplan

Het bestuur van PME heeft een plan opgesteld, waarin staat wat we moeten doen als we in een financiƫle crisissituatie terecht komen of dreigen te komen. Bekijk hier het financieel crisisplan.