Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN
Gepubliceerd op 14 maart 2019

Wat houdt de factor A in die u terugvindt op uw UPO 2019?

Heeft u in 2018 pensioen opgebouwd bij ons? Dan ontvangt u binnenkort uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2019. Ook als u in de loop van 2018 uit dienst bent gegaan. Met het UPO krijgt u inzicht in uw opgebouwde pensioen bij PME.

Wat is factor A?
Op uw UPO 2019 staat ook uw factor A over 2018. Wat houdt factor A in en wat moet u hiermee doen?
Factor A is het bedrag dat aangeeft hoeveel pensioen u in een kalenderjaar heeft opgebouwd. De A staat voor (pensioen)Aangroei. Het bedrag van factor A is belangrijk als:

  • u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en u wilt bijsparen voor extra pensioen.
  • u al extra bijspaart (met bijvoorbeeld een lijfrentepolis) en uw belastingaangifte gaat invullen. Met de factor A kunt u nagaan of alle fiscale ruimte is benut.

Belastingaangifte
In 2019 doet u uw belastingaangifte over het jaar 2018. Heeft u een lijfrente of doet u mee aan banksparen, dan heeft u bij het doen van uw aangifte uw factor A van 2017 nodig. Deze vindt u op uw UPO 2018. Dit UPO heeft u vorig jaar van ons ontvangen. Deze kunt u digitaal terugvinden op Mijn PME.

Rekenprogramma
Wilt u een berekening maken van uw fiscale ruimte? Gebruikt u dan het Rekenprogramma Lijfrente van de Belastingdienst. Dat vindt u op www.belastingdienst.nl.