Overslaan en naar inhoud gaan

Ook PME getroffen door datalek bij softwareleverancier

Laatst gewijzigd: 5 september 2023 

Op 28 maart 2023 is PME geïnformeerd over een datalek bij een softwareleverancier van een onderzoeksbureau waarmee wij werken. Meerdere andere organisaties zijn hierdoor ook getroffen. PME heeft in beeld welke gegevens het betreft en heeft in nauwe samenwerking met gespecialiseerde onderzoeksbureaus geprobeerd vast te stellen of onbevoegden daadwerkelijk de gegevens hebben ingezien of gestolen. Ook is onderzocht wat er verder met de gegevens is gebeurd, bijvoorbeeld of ze op internet (darkweb) zijn geplaatst. Daar zijn geen concrete aanwijzingen voor. Dit blijven we voorlopig periodiek checken door een gerenommeerd IT-beveiligingsbedrijf.

Bij de politie hebben we aangifte gedaan van cybercrime en er is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. PME heeft vanzelfsprekend ook contact gezocht met relevante autoriteiten en mogelijk getroffen betrokkenen uit voorzorg geïnformeerd. PME blijft continu werken aan de verbetering van de beveiliging van persoonsgegevens.

Wees alert

Blijf altijd alert voor zogenaamde phishing-berichten of verdachte telefoontjes. Die hebben als doel meer gegevens van jou te krijgen. Of je zelfs een betaling te laten doen. Vaak worden daarin persoonlijke gegevens gebruikt die vanuit verschillende bronnen en/of datalekken zijn verkregen, zodat het bericht of telefoontje vertrouwd overkomt. Vertrouw je het niet? Hang op, klik weg en deel geen persoonlijke gegevens.

PME zal nooit per WhatsApp of sms contact met je zoeken. Ook zal PME je nooit per WhatsApp of sms vragen een betaling te doen of om persoonsgegevens of andere vertrouwelijke gegevens toe te sturen.

Meer weten over phishing, privacy en veilig internetten? Kijk op deze speciale website van de overheid: www.veiliginternetten.nl.

Zodra we nieuwe informatie hebben vind je die op deze pagina. Bekijk ook het antwoord op de belangrijkste vragen.