Overslaan en naar inhoud gaan

Actueel

Wet toekomst pensioenen gaat in op 1 juli 2023. Eerste Kamer akkoord


De Wet toekomst pensioenen gaat in op 1 juli 2023. De Eerste Kamer heeft hiervoor op 30 mei het wetsvoorstel aangenomen. Vanaf 1 juli 2023 kunnen pensioenfondsen zich verder voorbereiden op de overgang op de nieuwe regels voor pensioen.

Lees meer

2022: een jaar van uitersten


In 2022 verloor PME bijna € 14 miljard aan vermogen, stegen de rentes tot ongekende hoogtes waardoor er toch twee keer geïndexeerd werd. Ook wist PME door de transitie naar TKP de kosten per deelnemer terug te brengen naar € 100. Verder daalde onze absolute CO2-uitstoot.

Lees meer

Dekkingsgraad van april


Eind april 2023 steeg onze actuele dekkingsgraad naar 112,3% (eind maart: 111,5%). De beleidsdekkingsgraad daalde naar 112,6% (eind maart: 112,7%).

Lees meer

Dekkingsgraad laat lichte stijging zien


De dekkingsgraad van PME laat stabiel een positieve trend zien in het eerste kwartaal van 2023. De actuele dekkingsgraad stijgt van 110,4% eind december naar 111,5% eind maart. Die wordt veroorzaakt door een voorzichtige toename van het rendement in combinatie met een nog steeds hoge rente.

Lees meer

Ook PME getroffen door datalek bij softwareleverancier


Op dinsdag 28 maart is PME geïnformeerd dat er bij een softwareleverancier van een van onze onderzoeksbureaus een datalek heeft plaatsgevonden. Ook verschillende andere organisaties zijn hierdoor getroffen. PME heeft in beeld om welke gegevens het gaat. We brengen zorgvuldig in kaart op welke manier deze gegevens mogelijk worden of zijn gebruikt door kwaadwillenden.

Lees meer

Opbrengsten en risico’s van beleggen: dit vinden jullie


We beleggen voor je pensioen. Dat levert op de lange termijn meer op dan sparen. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hoe vind jij dat we het beste kunnen beleggen? Dat was het onderwerp van een onderzoek dat we eind 2022 uitvoerden.

Lees meer

Wat er verandert per 1 januari 2023


We werken de pensioenreglementen regelmatig bij. Twee wijzigingen willen we graag kort met je delen. Deelname aan de regeling loopt door bij een collectieve overgang. En je krijgt nu ook premievrijstelling bij vrijwillige voortzetting.

Lees meer

PME investeert 75 miljoen in start-up fonds


PME en PMT investeren € 150 miljoen in het derde fonds van Innovation Industries. Dit komt bovenop eerdere investeringen waar beide fondsen aan hebben bijgedragen. Er worden honderden miljoenen geïnvesteerd in Nederlandse snelgroeiende technologiebedrijven die oplossingen bieden voor de grote uitdagingen van deze tijd.

Lees meer

Vermogen PME stabiliseert in tweede helft 2022


Over heel 2022 daalde het vermogen van € 64 miljard naar € 50 miljard, een negatief rendement van 23,27%. Grotendeels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Het laatste half jaar kenmerkt zich door vermogensstabilisatie. De dekkingsgraad is 110,4%.

Lees meer

Jaaropgave en specificatie komen eraan


Rond 23 januari 2023 krijgt u uw pensioen uitbetaald. Normaal krijgt u rond die datum ook uw jaaropgave en een specificatie. In 2023 krijgt u deze documenten iets later dan u van ons gewend bent.

Lees meer

Wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ aangenomen door Tweede Kamer


De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ aangenomen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet op 1 juli 2023 ingaat. Daarna hebben pensioenfondsen tot 2027 de tijd om de nieuwe pensioenregeling in te voeren.

Lees meer

PME kiest voor halvering absolute CO2-uitstoot in 2030


PME is een van de eerste grote Nederlandse pensioenfondsen dat een absolute CO2-reductie nastreeft. In 2030 moet de CO2-uitstoot van aandelen en bedrijfsobligaties minimaal met de helft zijn afgenomen ten opzichte van 2019.

Lees meer

Duurzaamheidsambities PME getoetst en verder aangescherpt


Onderzoeksplatform Pointer heeft onderzoek gedaan naar fossiele geldstromen in Nederland. Daarbij is ook gekeken naar pensioenfondsen zoals PME. Op basis van de onderzoeksresultaten hebben wij onze duurzaamheidsambities verder aangescherpt.

Lees meer

Gepensioneerde PME krijgt er in 2023 gemiddeld 50 euro per maand bij


We verhogen vanaf januari 2023 alle pensioenen met 6,2%. Dit komt bovenop de verhoging van 1,29% in juli 2022. Gepensioneerden krijgen gemiddeld elke maand € 40 meer pensioen.

Lees meer

Stijging rente maakt beursverliezen goed


De dekkingsgraad van PME stijgt in het derde kwartaal tot 115%. Deze stijging in de dekkingsgraad wordt geheel veroorzaakt door de sterk gestegen rente. Lees meer over de financiële situatie van PME en wat dit betekent.

Lees meer

Verduurzaming alleen mogelijk met uitsluiting als stok achter de deur


Daan Spaargaren, senior strateeg verantwoord beleggen bij PME, stelt in een opiniestuk in FD dat beleggers niet moeten beleggen in bedrijven die niet verduurzamen.

Lees meer

Nieuwe pensioenregels gaan waarschijnlijk in op 1 juli 2023


Op 1 januari 2023 zouden de nieuwe pensioenregels ingaan. Maar de Tweede en Eerste Kamer hebben meer tijd nodig voor de behandeling van de Wet toekomst pensioenen. Daarom gaan de nieuwe regels waarschijnlijk gelden vanaf 1 juli 2023 gaan gelden.

Lees meer

Interview Eric Uijen in de Telegraaf over 75 jaar PME


In 2022 bestaat PME pensioenfonds 75 jaar. De Telegraaf interviewde voorzitter Eric Uijen. In het interview praat hij samen met voorzitter Jos Brocken van PMT pensioenfonds over het pensioenstelsel van nu en van de toekomst.

Lees meer

Prinsjesdag valt laat dit jaar


Prinsjesdag en de miljoenennota bevatten de nodige steunmaatregelen waar miljoenen Nederlanders op wachten. De koopkracht van gepensioneerden wordt versterkt en meer indexatie zit vrijwel zeker in het vat.

Lees meer

Bekijk het webinar over het nieuwe pensioenstelsel


Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Wat blijft hetzelfde en wat verandert er? Daarover ging ons webinar op 15 september. Benieuwd wat het nieuwe pensioenstelsel voor jou betekent? Kijk het webinar dan nu terug.

Lees meer

Hoe zorgen we voor meer vrouwen in de metaal - en techsector?


In de metaal- en techsector is maar 14 van de 100 medewerkers vrouw. Dat kan beter! Daarom willen sociale partners weten wat nodig is om de toegang van vrouwen tot de sector te verbeteren. Wil je helpen? Vul de vragenlijst in.

Lees meer

Nieuwe samenstelling verantwoordingsorgaan


Het verantwoordingsorgaan (VO) van PME kent per 1 juli 2022 maar liefst 7 nieuwe leden. Daarmee is het VO weer op sterkte.

Lees meer

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?


Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Wat blijft hetzelfde en wat verandert er? Je hoort het tijdens onze gratis digitale uitzending op donderdagavond 15 september, van 20.00 tot 20.45 uur. Meld je alvast aan!

Lees meer

Je pensioenoverzicht staat klaar


Bouw je pensioen bij ons op? Dan staat binnenkort je Uniform Pensioenoverzicht 2022 (UPO 2022) online voor je klaar. Het UPO geeft je een overzichtelijk beeld van jouw pensioensituatie.

Lees meer

Indexatie wordt realiteit door rentestijging


De dekkingsgraad van PME stijgt in het tweede kwartaal tot 112,4%. Deze stijging in de dekkingsgraad wordt vrijwel geheel veroorzaakt door de sterk gestegen rente. Lees meer over de financiële situatie van PME en wat dit betekent.

Lees meer

Betaald ouderschapsverlof en pensioen


Vanaf 2 augustus hebben werknemers recht op (maximaal) 9 weken betaald ouderschapsverlof. De opname van het betaald ouderschapsverlof heeft géén invloed op de opbouw van pensioen en de te betalen premie. Beide blijven voor 100% doorlopen.

Lees meer

Biodiversiteit heeft hoogste prioriteit voor PME


De afname van biodiversiteit is een bedreiging voor onze lange termijn beleggingen. Daarom is PME lid geworden van het internationale samenwerkingsverband Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF).

Lees meer

PME verhoogt pensioenen met 1,29%


Vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel, versoepelt de overheid vanaf 1 juli 2022 de regels die gelden voor het verhogen van pensioenen. Daardoor kunnen we nu de pensioenen per 1 juli 2022 verhogen met 1,29%.

Lees meer

PME bereikt 50/50 vrouw-man verdeling in algemeen bestuur


Marlies van Boom is per 25 april 2022 benoemd als bestuurder bij PME. Met de benoeming van Marlies bestaat het algemeen bestuur nu voor de helft uit vrouwen en voor de helft uit mannen. Lees meer over de samenstelling van het bestuur.

Lees meer

Bestuursleden namens pensioengerechtigden herbenoemd


Theo Bruinsma en Rik Grutters worden per 1 juli 2022 beiden herbenoemd als bestuursleden namens de pensioengerechtigden. We zijn blij dat Theo en Rik bestuursleden blijven en feliciteren ze met hun aanstaande herbenoeming.

Lees meer

PME investeert in Nederlandse tech-sector


PME investeert 25 miljoen euro in het nieuwe investeringsfonds DeeptechXL. De belegging in dit fonds past goed bij ons beleid om te investeren in onze eigen sector en in ondernemingen met een positieve maatschappelijke impact.

Lees meer

Vakantiegeld krijg je van ons maandelijks


Ben je pensioengerechtigd en krijg je pensioen van ons? Dan is het goed om te weten dat je je vakantiegeld niet in 1 keer in mei ontvangt. Je ontvangt iedere maand een deel van het vakantiegeld bij je pensioenuitkering.

Lees meer

Jaarverslag 2021: de belangrijkste cijfers en feiten op een rij


In ons jaarverslag vertellen we hoe het financieel met PME pensioenfonds ging en welke resultaten we hebben bereikt. Nieuwsgierig? In het verkort jaarverslag zetten we de belangrijkste feiten op een rij.

Lees meer

Verbetering financiële positie PME zet door


Onze financiële situatie is ook het eerste kwartaal van dit jaar verder verbeterd. De dekkingsgraad steeg naar 110,8%. We zouden graag de pensioenen verhogen. Helaas kan dat nu nog niet. Lees meer over onze financiële situatie en wat dit betekent.

Lees meer

Wet toekomst pensioenen naar Tweede Kamer


Gisteren is het wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. In het wetsvoorstel zijn meer details uitgewerkt voor het nieuwe pensioenstelsel dat we in Nederland krijgen. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet begin 2023 ingaat.

Lees meer

PME verkoopt alle beleggingen in Rusland


Het bestuur van PME veroordeelt de Russische inval in Oekraïne en leeft mee met alle mensen die hierdoor getroffen worden. PME belegde al niet meer in Russische staatsobligaties en aandelen in Russische staatsbedrijven. Het fonds bezit nog een beperkt aantal Russische aandelenposities en gaat deze verkopen zodra het kan.

Lees meer

Hoera! 100.000e gebruiker Pensioenchecker


De Pensioenchecker is voor de 100.000e keer gedownload. Deze gratis app is ontwikkeld door de Pensioenfederatie in samenwerking met een aantal pensioenfondsen. PME heeft hier ook aan meegewerkt. Check ook hoe jij ervoor staat!

Lees meer

Hoeveel beleggingsrisico mogen we nemen? Dit vinden jullie!


Eind vorig jaar vroegen we je mee te doen aan een onderzoek. Past onze manier van beleggen bij jouw verwachtingen en wensen voor de toekomst? Hoeveel risico mogen we nemen? Dat vinden we belangrijk om te weten. Bekijk de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Lees meer

Eerste houtbouwproject van PME pensioenfonds in Roosendaal


Syntrus Achmea Real Estate & Finance gaat namens PME pensioenfonds circa 14.000 m2 leegstaand commercieel vastgoed in het centrum van Roosendaal, transformeren naar 171 woningen en 1.000 m2 commerciële ruimte. Bij de herontwikkeling wordt op grote schaal gebruikt gemaakt van houten materialen, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk lager is vergeleken met traditionele bouw.

Lees meer

Verbetering financiële positie PME zet door


Onze dekkingsgraad is in het vierde kwartaal gestegen van 104,6% naar 107,9%. Het belegd vermogen steeg in 2021 van € 61,6 miljard naar € 64,0 miljard. De pensioenverplichtingen daalden in 2021 van € 63,1 miljard naar € 59,3 miljard. We behaalden een rendement van 3,5%.

Lees meer

Welkom op de nieuwe website van PME


Misschien viel het je al op: we hebben een vernieuwde website! Dit betekent dat een aantal dingen net iets anders gaan dan je gewend bent. We leggen je graag uit wat er veranderd is.

Lees meer

Belangrijkste wijzigingen pensioenreglementen


In de pensioenregeling van PME is meer geregeld dan alleen inkomen voor later. Vanaf 1 januari 2022 wijzigt een aantal zaken. Lees meer over de wijzigingen.

Lees meer

Alae Laghrich uitvoerend bestuurder PME


Het bestuur van PME heeft Alae Laghrich (1979) per 1 januari 2022 benoemd tot uitvoerend bestuurder bij het pensioenfonds. Hij wordt in het uitvoerend bestuur verantwoordelijk voor risicomanagement, governance, compliance en financiën.

Lees meer

Kandidaatstelling & verkiezing pensioenfondsbestuur 2022


Sinds 1 juli 2014 zitten er naast vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers ook 2 vertegenwoordigers namens pensioengerechtigden in het bestuur van PME. Op 1 juli 2022 loopt de benoemingstermijn van deze 2 bestuursleden af. Daarom zijn we op zoek naar kandidaten.

Lees meer

Waardeoverdracht naar PME weer mogelijk


De beleidsdekkingsgraad van PME staat op 1 oktober op 100,6% en dus boven de 100%. Dit betekent dat waardeoverdracht van andere pensioenfondsen naar PME pensioenfonds weer mogelijk is.

Lees meer

Dekkingsgraad licht gestegen in het derde kwartaal


Onze dekkingsgraad is in het derde kwartaal licht gestegen van 104,0% naar 104,6%. Het belegd vermogen steeg van € 61,7 miljard naar € 61,9 miljard. De pensioenverplichtingen daalden van € 59,3 miljard naar € 59,2 miljard. We behaalden een rendement van 0,5%.

Lees meer

Goed nieuws! Het Generatiepact wordt voortgezet


De nieuwe CAO Metalektro is definitief. De achterban van de CAO-partijen is akkoord met de gemaakte afspraken. Deze CAO loopt vanaf 1 december 2020 tot en met 30 november 2022. Het Generatiepact blijft in de nieuwe CAO.

Lees meer

PME zet verder in op de energietransitie


PME pakt door op zijn klimaatbeleid en zet verder in op de energietransitie. PME heeft nu alle beleggingen in de fossiele olie- en gaswinning verkocht. Deze stap beïnvloedt het verwachte totale rendement van de beleggingen niet.

Lees meer

Kleine pensioenen van voor 2018 automatisch over naar nieuwe uitvoerder


Vanaf september starten we met het overdragen van ‘oude’ kleine pensioenen tussen de € 2,01 en € 503,24 bruto per jaar (2021). Voordeel is dat je kleine pensioenen bij elkaar komen. Dit levert je gemakkelijker inzicht op in jouw pensioen.

Lees meer

Dekkingsgraad nog steeds boven de 100%


De dekkingsgraad van PME is in het tweede kwartaal verder gestegen van 101,7% naar 104,0%. Dit komt voornamelijk door de positieve rendementen. Het belegd vermogen steeg van € 59,9 miljard naar € 61,7 miljard.

Lees meer

Meer artikelen lezen?

Bekijk eerdere nieuwsberichten.