Overslaan en naar inhoud gaan

Actueel

Blog Eric Uijen: Prinsjesdag

Gepubliceerd op:

Het kabinet kondigt vandaag maatregelen aan om de koopkracht te ondersteunen. Eric Uijen schrijft in zijn blog over wat dit betekent voor PME, onze gepensioneerden - en voor mensen die nog niet met pensioen zijn.

Lees meer

Dekkingsgraad van augustus

Gepubliceerd op:

Eind augustus 2023 daalde onze actuele dekkingsgraad naar 115,3% (eind juli: 115,8%). De beleidsdekkingsgraad daalde naar 112,9% (eind juli: 113,0%).

Lees meer

Dekkingsgraad klimt gestaag omhoog

Gepubliceerd op:

In het tweede kwartaal 2023 neemt de dekkingsgraad toe van 111,5% tot 113,5%. Dit komt door een lichte stijging van het vermogen van €51 miljard naar €51,9 miljard en een lichte daling van de verplichtingen van €45,8 naar €45,7 miljard.

Lees meer

‘Bedrag ineens’ weer uitgesteld

Gepubliceerd op:

De invoering van het ‘bedrag ineens’ is weer uitgesteld. De ingangsdatum van 1 januari 2024 is niet haalbaar. De nieuwe pensioenkeuze gaat op z’n vroegst in op 1 juli 2024. Dat maakte de overheid op 5 juli bekend.

Lees meer

Vertraging kan Nederland niet veroorloven

Gepubliceerd op:

Geachte Kamerleden, verklaar zo min mogelijk onderwerpen en thema’s controversieel. De grote uitdagingen van vandaag en morgen schreeuwen om beleid en aandacht, wet- en regelgeving. Er is geen tijd te verliezen. Vertraging kunnen we ons niet veroorloven.

Lees meer

Wet toekomst pensioenen gaat in op 1 juli 2023. Eerste Kamer akkoord

Gepubliceerd op:

De Wet toekomst pensioenen gaat in op 1 juli 2023. De Eerste Kamer heeft hiervoor op 30 mei het wetsvoorstel aangenomen. Vanaf 1 juli 2023 kunnen pensioenfondsen zich verder voorbereiden op de overgang op de nieuwe regels voor pensioen.

Lees meer

2022: een jaar van uitersten

Gepubliceerd op:

In 2022 verloor PME bijna € 14 miljard aan vermogen, stegen de rentes tot ongekende hoogtes waardoor er toch twee keer geïndexeerd werd. Ook wist PME door de transitie naar TKP de kosten per deelnemer terug te brengen naar € 100. Verder daalde onze absolute CO2-uitstoot.

Lees meer

Dekkingsgraad laat lichte stijging zien

Gepubliceerd op:

De dekkingsgraad van PME laat stabiel een positieve trend zien in het eerste kwartaal van 2023. De actuele dekkingsgraad stijgt van 110,4% eind december naar 111,5% eind maart. Die wordt veroorzaakt door een voorzichtige toename van het rendement in combinatie met een nog steeds hoge rente.

Lees meer

Ook PME getroffen door datalek bij softwareleverancier

Gepubliceerd op:

Op dinsdag 28 maart is PME geïnformeerd dat er bij een softwareleverancier van een van onze onderzoeksbureaus een datalek heeft plaatsgevonden. Ook verschillende andere organisaties zijn hierdoor getroffen. PME heeft in beeld om welke gegevens het gaat. We brengen zorgvuldig in kaart op welke manier deze gegevens mogelijk worden of zijn gebruikt door kwaadwillenden.

Lees meer

Opbrengsten en risico’s van beleggen: dit vinden jullie

Gepubliceerd op:

We beleggen voor je pensioen. Dat levert op de lange termijn meer op dan sparen. Maar het brengt ook risico’s met zich mee. Hoe vind jij dat we het beste kunnen beleggen? Dat was het onderwerp van een onderzoek dat we eind 2022 uitvoerden.

Lees meer

Wat er verandert per 1 januari 2023

Gepubliceerd op:

We werken de pensioenreglementen regelmatig bij. Twee wijzigingen willen we graag kort met je delen. Deelname aan de regeling loopt door bij een collectieve overgang. En je krijgt nu ook premievrijstelling bij vrijwillige voortzetting.

Lees meer

PME investeert 75 miljoen in start-up fonds

Gepubliceerd op:

PME en PMT investeren € 150 miljoen in het derde fonds van Innovation Industries. Dit komt bovenop eerdere investeringen waar beide fondsen aan hebben bijgedragen. Er worden honderden miljoenen geïnvesteerd in Nederlandse snelgroeiende technologiebedrijven die oplossingen bieden voor de grote uitdagingen van deze tijd.

Lees meer

Vermogen PME stabiliseert in tweede helft 2022

Gepubliceerd op:

Over heel 2022 daalde het vermogen van € 64 miljard naar € 50 miljard, een negatief rendement van 23,27%. Grotendeels veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Het laatste half jaar kenmerkt zich door vermogensstabilisatie. De dekkingsgraad is 110,4%.

Lees meer

Jaaropgave en specificatie komen eraan

Gepubliceerd op:

Rond 23 januari 2023 krijgt u uw pensioen uitbetaald. Normaal krijgt u rond die datum ook uw jaaropgave en een specificatie. In 2023 krijgt u deze documenten iets later dan u van ons gewend bent.

Lees meer

Wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ aangenomen door Tweede Kamer

Gepubliceerd op:

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ aangenomen. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet op 1 juli 2023 ingaat. Daarna hebben pensioenfondsen tot 2027 de tijd om de nieuwe pensioenregeling in te voeren.

Lees meer

PME kiest voor halvering absolute CO2-uitstoot in 2030

Gepubliceerd op:

PME is een van de eerste grote Nederlandse pensioenfondsen dat een absolute CO2-reductie nastreeft. In 2030 moet de CO2-uitstoot van aandelen en bedrijfsobligaties minimaal met de helft zijn afgenomen ten opzichte van 2019.

Lees meer

Duurzaamheidsambities PME getoetst en verder aangescherpt

Gepubliceerd op:

Onderzoeksplatform Pointer heeft onderzoek gedaan naar fossiele geldstromen in Nederland. Daarbij is ook gekeken naar pensioenfondsen zoals PME. Op basis van de onderzoeksresultaten hebben wij onze duurzaamheidsambities verder aangescherpt.

Lees meer

Gepensioneerde PME krijgt er in 2023 gemiddeld 50 euro per maand bij

Gepubliceerd op:

We verhogen vanaf januari 2023 alle pensioenen met 6,2%. Dit komt bovenop de verhoging van 1,29% in juli 2022. Gepensioneerden krijgen gemiddeld elke maand € 40 meer pensioen.

Lees meer

Stijging rente maakt beursverliezen goed

Gepubliceerd op:

De dekkingsgraad van PME stijgt in het derde kwartaal tot 115%. Deze stijging in de dekkingsgraad wordt geheel veroorzaakt door de sterk gestegen rente. Lees meer over de financiële situatie van PME en wat dit betekent.

Lees meer

Verduurzaming alleen mogelijk met uitsluiting als stok achter de deur

Gepubliceerd op:

Daan Spaargaren, senior strateeg verantwoord beleggen bij PME, stelt in een opiniestuk in FD dat beleggers niet moeten beleggen in bedrijven die niet verduurzamen.

Lees meer

Nieuwe pensioenregels gaan waarschijnlijk in op 1 juli 2023

Gepubliceerd op:

Op 1 januari 2023 zouden de nieuwe pensioenregels ingaan. Maar de Tweede en Eerste Kamer hebben meer tijd nodig voor de behandeling van de Wet toekomst pensioenen. Daarom gaan de nieuwe regels waarschijnlijk gelden vanaf 1 juli 2023 gaan gelden.

Lees meer

Interview Eric Uijen in de Telegraaf over 75 jaar PME

Gepubliceerd op:

In 2022 bestaat PME pensioenfonds 75 jaar. De Telegraaf interviewde voorzitter Eric Uijen. In het interview praat hij samen met voorzitter Jos Brocken van PMT pensioenfonds over het pensioenstelsel van nu en van de toekomst.

Lees meer

Prinsjesdag valt laat dit jaar

Gepubliceerd op:

Prinsjesdag en de miljoenennota bevatten de nodige steunmaatregelen waar miljoenen Nederlanders op wachten. De koopkracht van gepensioneerden wordt versterkt en meer indexatie zit vrijwel zeker in het vat.

Lees meer

Bekijk het webinar over het nieuwe pensioenstelsel

Gepubliceerd op:

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Wat blijft hetzelfde en wat verandert er? Daarover ging ons webinar op 15 september. Benieuwd wat het nieuwe pensioenstelsel voor jou betekent? Kijk het webinar dan nu terug.

Lees meer

Hoe zorgen we voor meer vrouwen in de metaal - en techsector?

Gepubliceerd op:

In de metaal- en techsector is maar 14 van de 100 medewerkers vrouw. Dat kan beter! Daarom willen sociale partners weten wat nodig is om de toegang van vrouwen tot de sector te verbeteren. Wil je helpen? Vul de vragenlijst in.

Lees meer

Nieuwe samenstelling verantwoordingsorgaan

Gepubliceerd op:

Het verantwoordingsorgaan (VO) van PME kent per 1 juli 2022 maar liefst 7 nieuwe leden. Daarmee is het VO weer op sterkte.

Lees meer

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor jou?

Gepubliceerd op:

Het pensioenstelsel in Nederland gaat veranderen. Wat blijft hetzelfde en wat verandert er? Je hoort het tijdens onze gratis digitale uitzending op donderdagavond 15 september, van 20.00 tot 20.45 uur. Meld je alvast aan!

Lees meer

Je pensioenoverzicht staat klaar

Gepubliceerd op:

Bouw je pensioen bij ons op? Dan staat binnenkort je Uniform Pensioenoverzicht 2022 (UPO 2022) online voor je klaar. Het UPO geeft je een overzichtelijk beeld van jouw pensioensituatie.

Lees meer

Indexatie wordt realiteit door rentestijging

Gepubliceerd op:

De dekkingsgraad van PME stijgt in het tweede kwartaal tot 112,4%. Deze stijging in de dekkingsgraad wordt vrijwel geheel veroorzaakt door de sterk gestegen rente. Lees meer over de financiële situatie van PME en wat dit betekent.

Lees meer

Betaald ouderschapsverlof en pensioen

Gepubliceerd op:

Vanaf 2 augustus hebben werknemers recht op (maximaal) 9 weken betaald ouderschapsverlof. De opname van het betaald ouderschapsverlof heeft géén invloed op de opbouw van pensioen en de te betalen premie. Beide blijven voor 100% doorlopen.

Lees meer

Biodiversiteit heeft hoogste prioriteit voor PME

Gepubliceerd op:

De afname van biodiversiteit is een bedreiging voor onze lange termijn beleggingen. Daarom is PME lid geworden van het internationale samenwerkingsverband Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF).

Lees meer

PME verhoogt pensioenen met 1,29%

Gepubliceerd op:

Vooruitlopend op het nieuwe pensioenstelsel, versoepelt de overheid vanaf 1 juli 2022 de regels die gelden voor het verhogen van pensioenen. Daardoor kunnen we nu de pensioenen per 1 juli 2022 verhogen met 1,29%.

Lees meer

PME bereikt 50/50 vrouw-man verdeling in algemeen bestuur

Gepubliceerd op:

Marlies van Boom is per 25 april 2022 benoemd als bestuurder bij PME. Met de benoeming van Marlies bestaat het algemeen bestuur nu voor de helft uit vrouwen en voor de helft uit mannen. Lees meer over de samenstelling van het bestuur.

Lees meer

Bestuursleden namens pensioengerechtigden herbenoemd

Gepubliceerd op:

Theo Bruinsma en Rik Grutters worden per 1 juli 2022 beiden herbenoemd als bestuursleden namens de pensioengerechtigden. We zijn blij dat Theo en Rik bestuursleden blijven en feliciteren ze met hun aanstaande herbenoeming.

Lees meer

PME investeert in Nederlandse tech-sector

Gepubliceerd op:

PME investeert 25 miljoen euro in het nieuwe investeringsfonds DeeptechXL. De belegging in dit fonds past goed bij ons beleid om te investeren in onze eigen sector en in ondernemingen met een positieve maatschappelijke impact.

Lees meer

Vakantiegeld krijg je van ons maandelijks

Gepubliceerd op:

Ben je pensioengerechtigd en krijg je pensioen van ons? Dan is het goed om te weten dat je je vakantiegeld niet in 1 keer in mei ontvangt. Je ontvangt iedere maand een deel van het vakantiegeld bij je pensioenuitkering.

Lees meer

Jaarverslag 2021: de belangrijkste cijfers en feiten op een rij

Gepubliceerd op:

In ons jaarverslag vertellen we hoe het financieel met PME pensioenfonds ging en welke resultaten we hebben bereikt. Nieuwsgierig? In het verkort jaarverslag zetten we de belangrijkste feiten op een rij.

Lees meer

Verbetering financiële positie PME zet door

Gepubliceerd op:

Onze financiële situatie is ook het eerste kwartaal van dit jaar verder verbeterd. De dekkingsgraad steeg naar 110,8%. We zouden graag de pensioenen verhogen. Helaas kan dat nu nog niet. Lees meer over onze financiële situatie en wat dit betekent.

Lees meer

Wet toekomst pensioenen naar Tweede Kamer

Gepubliceerd op:

Gisteren is het wetsvoorstel ‘Toekomst pensioenen’ naar de Tweede Kamer gestuurd. In het wetsvoorstel zijn meer details uitgewerkt voor het nieuwe pensioenstelsel dat we in Nederland krijgen. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet begin 2023 ingaat.

Lees meer

PME verkoopt alle beleggingen in Rusland

Gepubliceerd op:

Het bestuur van PME veroordeelt de Russische inval in Oekraïne en leeft mee met alle mensen die hierdoor getroffen worden. PME belegde al niet meer in Russische staatsobligaties en aandelen in Russische staatsbedrijven. Het fonds bezit nog een beperkt aantal Russische aandelenposities en gaat deze verkopen zodra het kan.

Lees meer

Hoera! 100.000e gebruiker Pensioenchecker

Gepubliceerd op:

De Pensioenchecker is voor de 100.000e keer gedownload. Deze gratis app is ontwikkeld door de Pensioenfederatie in samenwerking met een aantal pensioenfondsen. PME heeft hier ook aan meegewerkt. Check ook hoe jij ervoor staat!

Lees meer

Hoeveel beleggingsrisico mogen we nemen? Dit vinden jullie!

Gepubliceerd op:

Eind vorig jaar vroegen we je mee te doen aan een onderzoek. Past onze manier van beleggen bij jouw verwachtingen en wensen voor de toekomst? Hoeveel risico mogen we nemen? Dat vinden we belangrijk om te weten. Bekijk de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Lees meer

Eerste houtbouwproject van PME pensioenfonds in Roosendaal

Gepubliceerd op:

Syntrus Achmea Real Estate & Finance gaat namens PME pensioenfonds circa 14.000 m2 leegstaand commercieel vastgoed in het centrum van Roosendaal, transformeren naar 171 woningen en 1.000 m2 commerciële ruimte. Bij de herontwikkeling wordt op grote schaal gebruikt gemaakt van houten materialen, waardoor de CO2-uitstoot aanzienlijk lager is vergeleken met traditionele bouw.

Lees meer

Verbetering financiële positie PME zet door

Gepubliceerd op:

Onze dekkingsgraad is in het vierde kwartaal gestegen van 104,6% naar 107,9%. Het belegd vermogen steeg in 2021 van € 61,6 miljard naar € 64,0 miljard. De pensioenverplichtingen daalden in 2021 van € 63,1 miljard naar € 59,3 miljard. We behaalden een rendement van 3,5%.

Lees meer

Meer artikelen lezen?

Bekijk eerdere nieuwsberichten.