Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen: dit verandert

De hoogte van je pensioen is straks minder zeker dan nu. Maar de kans op een béter pensioen neemt toe.

Pensioen met afspraken over inleg

Op dit moment zijn er afspraken over de hoogte van je pensioen. Maar die afspraken kunnen we niet altijd waarmaken. Pensioenen zijn bijvoorbeeld lange tijd niet omhooggegaan, en dat terwijl het leven steeds duurder wordt. Dat voelt oneerlijk. Met de nieuwe regels werkt het anders. Straks is duidelijk hoeveel geld er naar je pensioen gaat. Hoeveel dat uiteindelijk oplevert is minder zeker dan nu. Maar de kans op een béter pensioen neemt in elk geval toe.

Zo werkt het straks

Je pensioen beweegt mee

Gaat het goed met de economie? Dan kan je pensioen straks makkelijker omhoog dan nu. Maar je pensioen kan ook omlaag als het slecht gaat met de economie. Je pensioen beweegt dus mee.

  • Ben je nog jong? Dan nemen we wat meer risico voor je. Want dat levert op lange termijn het meeste op. Je pensioenpot kan behoorlijk schommelen als je nog jong bent.
  • Hoe ouder je bent, hoe minder risico we nemen. De schommelingen worden kleiner. Zo weet je steeds preciezer op hoeveel geld je kunt rekenen. 
  • Ben je met pensioen? Dan schommelt je pensioen zo min mogelijk. Er komen regels die daarvoor zorgen. Maar je pensioen kan elk jaar wel een beetje veranderen.

We maken ieder jaar een inschatting van het pensioen dat je later ontvangt. Je ziet wat je krijgt als het meezit, als het tegenzit en als het gaat volgens verwachting.

Twee zekerheden

De regels voor partnerpensioen worden eenvoudiger

Als je overlijdt, krijgen je partner en kinderen een maandelijks bedrag van ons. De regels voor dit partner- en wezenpensioen zijn straks voor iedereen hetzelfde. Daardoor is duidelijker waar je partner en kinderen op kunnen rekenen.  

In het kort: 

  • Overlijd je voor je je pensioen laat ingaan? Dan krijgt je partner een vast percentage van je inkomen: maximaal 50 procent van het salaris. 
  • Overlijd je als je met pensioen bent? Dan hangt de hoogte af van de pensioenpot die je hebt opgebouwd.

Behoorlijk wat veranderingen dus. Maar veel blijft ook hetzelfde. Benieuwd wanneer PME overstapt op de nieuwe regels voor pensioen? Bekijk de planning van het nieuwe pensioen.