Overslaan en naar inhoud gaan

Werken tijdens pensioen

Je wilt weten of je kunt werken tijdens je pensioen. Het antwoord is: dat hangt af van wanneer je met pensioen gaat.
 

Je krijgt pensioen en AOW

Je mag (blijven) werken als je een pensioenuitkering en AOW ontvangt. Maar je bouwt dan geen pensioen meer op. Je kunt er ook voor kiezen om je pensioen tot uiterlijk 10 jaar na je AOW-leeftijd in te laten gaan.

Je krijgt pensioen en binnen 10 jaar AOW

Krijg je pensioen en krijg je binnen 10 jaar ook AOW? Als je weer gaat werken in de metaal- en technologische industrie dan bouw je over de uren die je weer gaat werken pensioen op. Bij PME. Je kunt je pensioen niet (tijdelijk) stopzetten.

Je krijgt pensioen en over meer dan 10 jaar AOW

Krijg je (gedeeltelijk) pensioen en duurt het langer dan 10 jaar voor je AOW krijgt? Dan moet je stoppen met werken voor de uren die je met pensioen gaat.

Voorbeeld: werkte je 40 uur per week en ben je voor 16 uur met pensioen gegaan, dan mag je maximaal 24 uur per week werken. Het aantal uren dat je dus werkt moet net zoveel afnemen als het aantal uren waarover je pensioen opneemt.

Je moet hiervoor een intentieverklaring ondertekenen. Die krijg je als je je pensioen aanvraagt.

Vrijwilligersvergoeding heeft geen gevolgen voor je pensioen

Doe je vrijwilligerswerk en krijg je een vergoeding? Geen probleem. Een vrijwilligersvergoeding heeft geen invloed op je pensioen bij PME en je AOW.

De vergoeding kan wel invloed hebben op je inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.