Overslaan en naar inhoud gaan

Ons klimaatplan

Beleggen gaat het best in een wereld die niet verder opwarmt. In een wereld waar mensen niet op de vlucht zijn voor droogte, overstromingen en honger. In een wereld waarin ook je kinderen en kleinkinderen een mooie toekomst hebben. Met andere woorden: een stabiel rendement vraagt om een stabiele wereld. Zo’n wereld begint met een leefbaar klimaat. Daarom hebben we scherpe klimaatdoelstellingen en nemen we actie. Want we hebben maar één planeet. Daar moeten we dus zuinig op zijn. 

Doelstellingen

We werken al jarenlang aan een beter klimaat. In 2018 stopten we met beleggen in steenkool. Drie jaar later stapten we uit olie en gas. Het geld dat we daarmee vrijspeelden, beleggen we in schone energie. Maar we zijn nog niet klaar:

  • 50 procent minder CO2 in 2030
    In 2030 moeten de bedrijven waarin we beleggen de helft minder CO₂ uitstoten dan in 2019. Voor onze beleggingen in aandelen hebben we dit doel al gehaald.
  • Netto-nul CO2 in 2050
    We werken in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Dat bekent dat onze hele beleggingsportefeuille in 2050 netto-nul CO₂ uitstoot.
  • Al onze beleggingen doen mee
    We kijken bij het terugdringen van de CO₂-uitstoot niet alleen naar bedrijven. Ook onze beleggingen in vastgoed, infrastructuur en private equity brengen we in lijn met het klimaatakkoord. Voor onze beleggingen in staatsobligaties, hypotheken en bosbouw hebben we ambities vastgesteld.

Zo gaan we dat doen

We werken op drie manieren aan het behalen van onze klimaatdoelen: met data, druk en (des)investeren. Goede data hebben we nodig om steeds beter te kunnen meten hoe de bedrijven waarin we beleggen presteren. We oefenen druk uit op de bedrijven waarin we beleggen, omdat we willen dat ze duurzamer gaan werken. En we investeren in klimaatoplossingen en nemen juist afscheid van achterblijvers. 

Lees het klimaatplan van PME

Archief