Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Anw-hiaatpensioen

Bij PME is een compleet pensioenpakket geregeld. Zo is er een uitkering voor je partner geregeld, die je partner krijgt als je overlijdt. Is het partnerpensioen niet genoeg voor je partner om van rond te komen? Dan kun je een Anw-hiaatpensioen verzekeren. Deze verzekering zorgt voor extra partnerpensioen. Je partner ontvangt dit extra partnerpensioen tot hij of zij AOW krijgt. Let op, je kunt de verzekering alleen afsluiten als je bent getrouwd, geregistreerd partnerschap of een samenlevingsovereenkomst- of verklaring hebt. Je kiest er zelf voor of je deze verzekering wilt afsluiten.

Hoe hoog is mijn partnerpensioen nu?

Bekijk de hoogte van het partnerpensioen in Mijn PME. Op basis daarvan kun je samen bepalen of het nodig is om extra partnerpensioen te verzekeren.

Heb je ook ergens anders pensioen opgebouwd? Log dan in op mijnpensioenoverzicht.nl. Daar zie je of je partner recht heeft op partnerpensioen van andere pensioenfondsen.

Anw-hiaat aanvragen

Je bepaalt zelf welk bedrag je partner extra ontvangt na je overlijden. Je kunt kiezen uit 3 bedragen:

  • € 7.300 bruto per jaar
  • € 11.900 bruto per jaar
  • € 16.400 bruto per jaar

Je kunt het bedrag voor je partner verhogen of verlagen per 1 januari. Meld dit voor 1 december.

De premie hangt af van het bedrag dat je kiest, jouw leeftijd en de leeftijd van je partner. De premies beginnen al vanaf € 5,37 bruto per maand. Dit bedrag geldt in 2021 voor iemand van 25 jaar die kiest voor het laagste bedrag en die een partner heeft van 25 jaar.

Bereken je premie via Mijn PME (bij ‘Aanvragen Anw-hiaatpensioen’). Of gebruik de rekenmodule. Je werkgever houdt de premie voor de verzekering elke maand in op je brutosalaris.

Ben je nieuw bij PME? Je ontvangt standaard per post een offerte om Anw-hiaatpensioen te verzekeren. Wil je het liever digitaal regelen? Dat gaat makkelijk en snel via Mijn PME. We nemen je stap voor stap mee door de aanvraag. Kun of wil je niet digitaal aanvragen? Vraag dan een offerte aan via het contactformulier. Voor de offerte hebben we nodig:

  • de geboortedatum van je partner
  • het bedrag dat je wilt verzekeren ( € 7.300, € 11.900 of € 16.400 bruto per jaar)
Inloggen op Mijn PME

Wijziging in je situatie

Ga je zelf met pensioen? Dan kun je de verzekering vrijwillig voortzetten, totdat je partner AOW krijgt. Je betaalt de volledige premie dan zelf via automatische incasso.

Woon je in het buitenland en ontvangt je partner een wettelijk nabestaandenpensioen buiten Nederland? Dan keren we mogelijk minder Anw-hiaatpensioen uit. Raadpleeg de uitkeringsinstantie in het land waar jullie wonen voor meer informatie.

Heb je een nieuwe baan buiten de sector? Dan kun je de verzekering maximaal 3 jaar vrijwillig voortzetten. Je moet dan wel vrijwillig pensioen opbouwen. Je betaalt zelf de volledige premie.

Heb je een nieuwe baan binnen de sector? Dan stopt de verzekering automatisch als je uit dienst bent. Je kunt de verzekering opnieuw aanvragen in Mijn PME. Het medisch onderzoek bij overlijden binnen 6 maanden geldt dan niet.

Reageer op tijd en voorkom aanvullende medische vragen

Binnen 3 maanden

Heb je een nieuwe baan en kies je binnen 3 maanden voor Anw-hiaatpensioen? Dan gaat de verzekering in op de datum waarop jij in dienst gaat. Heeft jouw werkgever je meer dan 3 maanden na indiensttreding aangemeld bij PME Pensioenfonds? Dan gaat de verzekering in op het moment dat jij de offerte ondertekent. Een voorwaarde is dat jij binnen 3 maanden na het versturen van deze offerte reageert.

Later dan 3 maanden

Kies jij later dan 3 maanden na het versturen van de offerte om deel te nemen aan Anw-hiaatpensioen bij een nieuwe baan? Dan vragen wij aanvullende medische informatie. Dit geldt ook bij overlijden binnen 6 maanden na de start van de verzekering. Was jij al verzekerd bij PME of bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT)? Dan geldt deze voorwaarde niet.

Wanneer stopt de verzekering?

De verzekering stopt automatisch:

  • Als je stopt met pensioen opbouwen bij PME.
  • Als je partner de AOW-leeftijd bereikt.
  • Als je zelf de verzekering stopzet.
  • Als de premie niet wordt betaald.
  • Bij een echtscheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap. Woonde je samen of ben je in het buitenland gescheiden? Meld dit altijd zelf bij ons.

Maak een belafspraak

Wil je contact met PME? Wij bellen je op een moment dat het jou uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waar kunnen wij je mee helpen?