Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Uit elkaar

Bij het beëindigen van een relatie denk je misschien niet meteen aan je pensioen. Maar een scheiding heeft er wel veel invloed op. Hieronder staan de belangrijkste zaken op een rijtje voor als je getrouwd/geregistreerd partner was of samenwoonde. Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op. We zitten klaar om je te helpen.

Scheiding of einde geregistreerd partnerschap

Via de gemeente krijgen wij automatisch een melding van een scheiding of einde geregistreerd partnerschap. Maken jullie geen andere afspraken, dan heeft je ex-partner wettelijk recht op de helft van het ouderdomspensioen dat jij opbouwde tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Jouw pensioen wordt hierdoor lager.

Zowel jouw eigen pensioen als dat van je ex-partner gaat in zodra jij met pensioen gaat. We keren het uit tot jij komt te overlijden. Als je ex-partner overlijdt, voegen we zijn of haar deel weer toe aan jouw pensioen.

Het partnerpensioen dat je hebt opgebouwd tot jullie scheiding, is ook voor je ex-partner. Jouw pensioen wordt lager, doordat een deel naar je partner gaat. Dit partnerpensioen krijgt je ex-partner na jouw overlijden.

Ben je verzekerd voor Anw-hiaatpensioen? Dan beëindigen wij die verzekering automatisch zodra wij melding krijgen van de scheiding, via de gemeente.

Een andere verdeling
Maar jullie kunnen het ouderdomspensioen ook anders verdelen. Misschien staan de afspraken die jullie hierover gemaakt hebben in de huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden. Zo niet, maak dan afspraken over de verdeling en leg ze vast in jullie echtscheidingsconvenant. Vul het formulier Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding in en stuur dit samen met de gemaakte afspraken en een kopie van het (echt)scheidingsconvenant binnen 2 jaar na de scheiding naar ons. Dan maken wij de verdeling in orde.

Je ex-partner kan daarnaast besluiten afstand te doen van zijn of haar deel van het partnerpensioen, door het formulier Afstandsverklaring bijzonder partnerpensioen in te vullen en naar ons te sturen. Geef binnen 2 jaar aan PME door voor welke verdeling jullie hebben gekozen, zowel voor het ouderdoms- als het partnerpensioen. Dan kunnen wij dit in onze administratie verwerken en staan de aanspraken juist in Mijn PME en op je UPO. Geef je het pas na 2 jaar aan ons door? Dan hebben we naast jouw handtekening ook de handtekening van je ex-partner nodig.

Conversie: een eigen pensioen voor je ex-partner
Jullie kunnen ook kiezen voor conversie: dan zetten wij het deel van jouw ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen voor je ex-partner om in een eigen pensioen voor hem of haar. Dit pensioen is dan niet meer verbonden met jouw pensioen, de datum waarop jij met pensioen gaat of de datum waarop je overlijdt. Je ex-partner bepaalt dan zelf wanneer zijn/haar pensioen ingaat. Maar wanneer je ex-partner overlijdt, komt zijn of haar deel van het pensioen niet terug naar jou. Als jij overlijdt, heeft je ex-partner geen recht meer op partnerpensioen van jou.

Beëindiging samenwonen

Woonde je samen met een samenlevingsovereenkomst of -verklaring? Dan heeft je ex-partner recht op het partnerpensioen dat jij hebt opgebouwd tot jullie uit elkaar gingen. Jouw pensioen wordt hierdoor lager. Let op: je moet zelf bij ons aangeven dat jullie uit elkaar zijn. Alleen zo kunnen wij alles in orde maken.

Je ex-partner kan ook besluiten afstand te doen van het partnerpensioen. Dit kan hij of zij aan ons bekend maken met het formulier Afstandsverklaring bijzonder partnerpensioen. Je ex-partner heeft overigens geen recht op een deel van jouw eigen ouderdomspensioen.

Wat moet je doen?

  1. Bespreek met je ex-partner hoe jullie jouw pensioen willen verdelen.

  2. Meld die afspraken aan ons binnen 2 jaar na de scheidingsdatum. Als jullie willen afwijken van de standaardverdeling, hebben we ook de instemming van je ex-partner nodig.

  3. Woonde je samen met een samenlevingsovereenkomst of -verklaring en beëindigen jullie het samenwonen? Dan is het belangrijk dat je contact met ons opneemt.

Goed om te weten

  • Ben je al eerder gescheiden? Dan heeft je eerste ex-partner mogelijk al recht op een deel van je pensioen, tenzij er andere afspraken gelden. Het deel voor de nieuwe ex-partner is hierdoor lager.
  • Het pensioen voor je ex-partner mag na de verdeling niet lager zijn dan € 503,24 (2021) bruto per jaar.
  • Ben je in het buitenland gescheiden? Laat het ons dan weten door gewaarmerkte kopieën van de huwelijksakte en bewijs van echtscheiding naar ons te sturen. Vermeld hierbij hoe jullie het pensioen willen verdelen.
  • Bouwen jullie beiden pensioen op bij PME? Stuur dan allebei een formulier Verdeling van het ouderdomspensioen bij scheiding in, waarop je de keuze voor de verdeling van het pensioen aangeeft.

 

Maak een belafspraak

Wil je contact met PME? Wij bellen je op een moment dat het jou uitkomt. Maak een belafspraak via de online afspraakplanner.

Maak een belafspraak

Waar kunnen wij je mee helpen?