Overslaan en naar inhoud gaan

Indexatie wordt realiteit door rentestijging

Financieel
Gepubliceerd op:

De dekkingsgraad van PME stijgt in het tweede kwartaal tot 112,4%. Deze stijging in de dekkingsgraad wordt vrijwel geheel veroorzaakt door de sterk gestegen rente. Einde eerste kwartaal stond deze nog op 1,10%, deze is gestegen tot 1,99%. De verliezen in de vermogensmarkt die het begin van het jaar kenmerkten hebben in het tweede kwartaal doorgezet, het rendement was het afgelopen kwartaal -/- 13,3% negatief.

Kerncijfers tweede kwartaal 2022

  • Actuele dekkingsgraad per 30 juni 2022: 112,4%
  • Beleidsdekkingsgraad per 30 juni 2022: 107,8%
  • Beleggingsrendement tweede kwartaal 2022: -/- 13,3%
  • Beleggingsrendement 2022 (t/m tweede kwartaal): -/- 20,1%
  • Vermogen in tweede kwartaal gedaald tot ca. € 51,6 miljard
  • Pensioenverplichtingen in tweede kwartaal afgenomen tot ca. € 45,9 miljard

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Voor het eerst in veertien jaar heeft PME de pensioenen voor iedereen kunnen indexeren, met 1,29%. Vanaf vandaag zien gepensioneerden deze bescheiden verhoging terug op hun bankrekening. Ik besef me dat dit voor velen een druppel is op een gloeiende plaat. We hopen dat het hier niet bij blijft, maar zowel de rente als de beurzen laten zich niet voorspellen. Ontwikkelingen op de huizenmarkt, de oorlog in Oekraïne en een opleving van corona in het najaar kunnen roet in het eten gooien.”

Versoepeling van de regels rond indexatie is een feit

In aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel heeft het kabinet besloten om de regels rondom indexatie te versoepelen. Omdat de beleidsdekkingsgraad van PME boven de 105% ligt is er besloten om over te gaan tot indexatie.

Eric Uijen: “We hebben altijd gezegd, zodra het mag en kan, doen we het ook. Ik ben daarom ook verheugd dat de regels zijn versoepeld en PME kan indexeren. We baseren ons daarbij op de inflatieperiode
juli 2020 – juli 2021. In november bekijken we of er in januari 2023 nogmaals geïndexeerd kan worden. Dan baseren we ons op de inflatieperiode juli 2021 – juli 2022, die reflecteert de huidige hoge inflatie.”

Daling van vermogen en verplichtingen zet door

Het totaal vermogen van PME nam in het tweede kwartaal verder af van € 59,3 miljard naar € 51,6 miljard. Deze daling komt met name door de negatieve rendementen op de beleggingen in vastrentende waarden en aandelen, als gevolg van de onrust op de financiële markten door de oorlog in Oekraïne. Wel ziet PME de afgelopen weken een stabilisering van het vermogen en een licht positief rendement. De verplichtingen van PME zijn ten opzichte van het eerste kwartaal verder gedaald. Dit resulteerde in een stijgende dekkingsgraad, met indexatie tot gevolg. De waarde van onze verplichtingen zijn vanwege de rentestijging gedaald van € 53,5 miljard naar € 45,9 miljard.

Kerncijfers tweede kwartaal 2022