Overslaan en naar inhoud gaan

Vermogen PME stabiliseert in tweede helft 2022

Financieel
Gepubliceerd op:

Over heel 2022 had PME een negatief rendement van 23,27%. Dit resulteerde in een daling van het vermogen van ruim € 64 miljard naar net geen € 50 miljard. De daling is grotendeels veroorzaakt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De laatste twee kwartalen kenmerken zich door een stabilisering van het vermogen en zet begin 2023 door. De dekkingsgraad van PME is in het vierde kwartaal afgenomen tot 110,4%. Voornamelijk veroorzaakt door het besluit in november om de pensioenen per 1 januari met 6,2% te verhogen.

Kerncijfers vierde kwartaal 2022

  • Actuele dekkingsgraad per 31 december 2022: 110,4%
  • Beleidsdekkingsgraad per 31 december 2022: 111,7%
  • Beleggingsrendement vierde kwartaal 2022: + 0,73%
  • Beleggingsrendement 2022 cumulatief: -/- 23,27%
  • Vermogen in vierde kwartaal gestegen tot ca. € 49,8 miljard
  • Pensioenverplichtingen in vierde kwartaal gestegen tot ca. € 45 miljard

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur: “Het is een jaar geweest van vele gezichten. Na jarenlang uitblijven van indexatie, kon er dit jaar maar liefst twee keer verhoogd worden. Mogelijk dankzij versoepelde regels in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel. Deze tegenstrijdigheid is lastig uit te leggen gezien de verliezen op de beurs. Maar onze verplichtingen daalden harder. Hoewel ik blij ben om weer te kunnen verhogen, stemt de economische en internationale situatie waarin we dit doen zorgelijk. De ongekend hoge inflatie zorgt ervoor dat deelnemers en gepensioneerden het moeilijk hebben. Voor 2023 hoop ik daarom op rustiger economisch vaarwater.”

Laatste horde voor Wet toekomst pensioenen

Vlak voor het kerstreces is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de Wet toekomst pensioenen. Het is een lang en zorgvuldig proces geweest om hier te komen. Ook in de laatste behandelingsrondes is de wet nog verder verbeterd. Er ligt een goede wet, waarbij nu de Eerste Kamer aan zet is.

Eric Uijen, “Het is fijn dat een van de laatste hordes nu is genomen. Het maakt de toekomst van ons stelsel zekerder. Dat is goed voor de deelnemers en alle betrokken organisaties. Nu ligt de bal bij de Eerste Kamer, ik verwacht dat zij met dezelfde zorgvuldigheid de wet beoordelen en tot dezelfde conclusie komen als hun collega’s. Verdere uitstel zou desastreus zijn voor het vertrouwen in het stelsel en mogelijk zelfs toekomstige verhogingen in de weg zitten.”

Vermogen stabiliseert en verplichtingen stijgen licht

Het totaal vermogen van PME neemt in het vierde kwartaal iets toe van € 49,28 miljard naar € 49,75 miljard eind 2022. De stijging van 0,73% wordt veroorzaakt door de returnportefeuille, waarbij aandelen en hoogrentende waarden respectievelijk voor 5,5% en 2,51% rendement zorgen. Onroerend goed liet een verlies zien van 2,5% vanwege correctie van de taxatiewaarde door onder andere de oplopende rente.

De verplichtingen van PME zijn ten opzichte van het derde kwartaal gestegen van € 42,86 miljard naar € 45,05 miljard. De dekkingsgraad eind 2022 staat op 110,4%.

Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder balans- en vermogensbeheer: "Dit jaar kende ongekend hoge inflatie, veroorzaakt door toegenomen vraag na corona, onbetrouwbare gasleveringen en de oorlog in Oekraïne. Door de inflatie steeg wereldwijd ook de rente. Nederlandse fondsen verloren door deze situatie bijna 300 miljard in 2022. Een ongekend bedrag, maar wel eentje die op te vangen is vanwege de rendementen die sinds 2008 zijn behaald en de lange termijn beleggingsstrategie van de fondsen. De laatste twee kwartalen van 2022 laten dit ook zien bij PME, waar het vermogen inmiddels is gestabiliseerd.”