Overslaan en naar inhoud gaan

Biodiversiteit heeft hoogste prioriteit voor PME

Beleggen, Duurzaamheid, Financieel
Gepubliceerd op:

Biodiversiteit is cruciaal voor het voortbestaan van gezonde en weerbare natuur. Zonder genoeg variatie aan insecten en planten wordt de natuur steeds kwetsbaarder en daarmee ook onze toekomstige welvaart en kwaliteit van leven. De afname van biodiversiteit is ook een bedreiging voor onze lange termijn beleggingen en daarom is PME samen met PMT en onze fiduciair beheerder MN lid geworden van het internationale samenwerkingsverband Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF).

Binnen PBAF ontwikkelen financiële instellingen gezamenlijke definities en een gezamenlijke aanpak om de impact van hun beleggingen op biodiversiteit te meten en te rapporteren. Op deze manier ontstaat er meer inzicht in de positieve of negatieve impact van beleggingskeuzes op biodiversiteit. Ook wordt er zichtbaar welke risico’s dat met zich meebrengt voor rendement en milieu. Met deze informatie maakt PME betere en weloverwogen keuzes voor behoud en het versterken van biodiversiteit. Het zorgt ervoor dat er eenduidigheid ontstaat en we appels met appels kunnen vergelijken.

Marcel Andringa, lid uitvoerend bestuur bij PME: ''De bedreiging van biodiversiteit is naast klimaatverandering de volgende existentiële crisis waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Daarom ben ik trots dat we zijn toegetreden tot het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF). De missie van PBAF om tot een gezamenlijke benadering te komen om de impact van leningen en investeringen op de biodiversiteit te meten, is ongelofelijk belangrijk. Wij zijn van mening dat de financiële sector een grote rol te spelen heeft bij het terugdringen van het verlies aan biodiversiteit en het bijdragen aan duurzaam gebruik, bescherming en herstel van de natuur. Dit is slechts een van de vele stappen die PME neemt om ervoor te zorgen dat biodiversiteit in onze gehele investeringsportefeuille wordt meegenomen.”

PME vindt het belangrijk om actie te ondernemen richting bedrijven die sterk afhankelijk zijn van biodiversiteit en/of zelf een grote impact hebben op biodiversiteit. PME, PMT en MN zijn daarom samen met een aantal andere investeerders in gesprek met bedrijven over het voorkomen van ontbossing in hun toeleveringsketens. Ontbossing is wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor biodiversiteit. We maken hierbij gebruik van satellietbeelden, die actuele informatie over wereldwijde ontbossing opleveren.