Overslaan en naar inhoud gaan

Investeren in defensie

Beleggen
Gepubliceerd op:

We leven in een onveilige wereld. Dichtbij huis in Oekraïne en Gaza en verder weg in de wereld zijn er gewapende conflicten waarbij ook onder de burgerbevolking veel slachtoffers vallen. Tegelijkertijd zien we wereldwijd democratieën onder druk staan door tirannieke leiders. De vrijheid die we in Europa al sinds de Tweede Wereldoorlog kennen, is dus niet vanzelfsprekend. Willen we die vrijheid - én die van anderen – beschermen, dan hebben we in Europa een sterke defensie nodig. 

PME belegt het pensioengeld van deelnemers, omdat een goed pensioen niet mogelijk is zonder goed rendement. We beleggen ook in de defensie-industrie. Daarbij stellen we wél voorwaarden. We beleggen niet in bedrijven die wapens maken die veel schade voor burgers veroorzaken, tijdens of ná een oorlog. Producenten van kernwapens, landmijnen, clusterbommen en witte fosfor staan daarom op onze zwarte lijst. Ook investeren we niet in bedrijven die vuurwapens voor consumenten maken.  

We investeren dus wel degelijk in defensiebedrijven. De recente statements van politici en generaals dat pensioenfondsen onderdeel van het probleem in de Europese defensie zijn, begrijp ik dan ook niet. Het is de wereld op zijn kop. 

Vele jaren lang is in Nederland en Europa stevig bezuinigd op defensie. We waanden ons veilig en een klein leger vonden we groot genoeg. Europese landen gaven hun geld liever uit aan andere zaken. Wie geen wapens koopt, ziet de defensie-industrie slinken. Wie wil dat die industrie weer groeit, zal orders moeten plaatsen en bereid zijn te investeren in de eigen defensie. Als er dan extra investeringen nodig zijn, zijn wij, net als andere pensioenfondsen, bereid daarnaar te kijken. Op twee voorwaarden: een goed rendement voor onze deelnemers én we investeren niet in foute wapens.    

Eric Uijen
Voorzitter uitvoerend bestuur PME