Overslaan en naar inhoud gaan

Bedrag ineens

Als je met pensioen gaat, maak je een aantal keuzes voor je pensioenuitkering. Daar komt een nieuwe keuze bij: bedrag ineens. Bij deze keuze kun je een deel van je ouderdomspensioen in één keer uitbetaald krijgen. Dit mag maximaal 10% van je ouderdomspensioen zijn. Je mag zelf weten waar je dit geld aan uitgeeft. Je krijgt hierdoor wel een lager ouderdomspensioen de rest van je leven.

De wetgeving is nu nog niet rond. Waarschijnlijk kun je op z’n vroegst vanaf 1 januari 2025 gebruikmaken van deze mogelijkheid. We houden je op de hoogte via onze website.

Berekeningen nog niet mogelijk

De nieuwe regels zijn nog niet definitief. Daarom kunnen we nog niet berekenen hoeveel geld je in één keer kan krijgen. En kun je in Mijn PME nog niet zien hoeveel pensioen je later krijgt als je kiest voor bedrag ineens.

De gevolgen voor belastingen en toeslagen

Omdat je in één keer maximaal 10% van je ouderdomspensioen krijgt, wordt je inkomen hoger in het jaar van uitkeren. Dit kan gevolgen hebben voor eventuele toeslagen die je ontvangt. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag en zorgtoeslag. Die toeslagen worden lager of vervallen.

En als je met pensioen gaat vóór je AOW ontvangt, dan betaal je mogelijk meer belasting. Door het bedrag ineens kan je inkomen namelijk in een hogere belastingschijf vallen. Misschien houd je dus netto minder over van het bedrag ineens dan je had verwacht.

Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van je persoonlijke situatie en het uitgekeerde bedrag.

Kiezen tussen hogere uitkering of bedrag ineens

Ga je vóór je AOW-leeftijd met pensioen? Dan kun je kiezen voor eerst tijdelijk een hogere maandelijkse pensioenuitkering. Vanaf je AOW-leeftijd ontvang je dan een lagere pensioenuitkering. Je kunt dit niet combineren met een bedrag ineens. Je kiest dus tussen een tijdelijk hogere pensioenuitkering óf een bedrag ineens.

Ga je met pensioen op de AOW-leeftijd (of later)? Ook dan is een tijdelijk hogere maandelijkse pensioenuitkering en daarna een lagere uitkering niet mogelijk bij de keuze voor een bedrag ineens.

Situaties waarin je niet kunt kiezen voor bedrag ineens

Er zijn verschillende situaties waarin je niet kunt kiezen voor een bedrag ineens:

  • Het kan niet in combinatie met een hoog/laag pensioen (zie hierboven)
  • Als je pensioen lager is dan € 594,89 per jaar
  • Als er door bedrag ineens niet genoeg pensioen overblijft, dus minder dan € 594,89 per jaar
  • Als je al (volledig) met pensioen bent

Is bedrag ineens voor jou een passende keuze?

Bedrag ineens is een belangrijke keuze en kan grote gevolgen hebben. Of het een goede keuze voor jou is, hangt van veel dingen af. Heb je vragen over je pensioenkeuzes? Neem dan contact met ons op.

Je pensioen nu aanvragen

Je kunt je pensioen gewoon aanvragen. Je kunt nog niet aangeven dat je een bedrag in één keer wilt ontvangen. Als de wet ingaat voordat je pensioen is ingegaan, kun je je aanvraag nog wijzigen. Dit kun je niet zelf. Neem hiervoor contact met ons op. Wij helpen je graag.

Wij houden je op de hoogte

De wet is nog niet af. Je kunt nog niet kiezen voor bedrag ineens. Zodra er meer bekend is dan lees je dat hier. Wil je meer weten over alle veranderende pensioenregels? Kijk dan op onze pagina over het nieuwe pensioenstelsel. Of bekijk informatie over de verschillende pensioenkeuzes.