Overslaan en naar inhoud gaan

Nieuwe regels voor pensioen

De regels voor pensioen werkten jarenlang goed, maar dat is aan het veranderen. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe regels voor pensioen gemaakt.

Dit betekent het voor jou

Pensioenfondsen hebben een aantal jaar de tijd om over te stappen op de nieuwe regels. PME doet dat naar verwachting op 1 januari 2026. Voorlopig blijft alles dus hetzelfde. Zodra duidelijk is wat de nieuwe regels voor jou betekenen, hoor je dat van ons. Benieuwd wat we nu al weten? Je ziet het hieronder.

Waarom nieuwe regels?

Er zijn 3 redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen. 

  1. Pensioen kan sneller omhoog dan nu
    Als het goed gaat met de economie, dan gaan de pensioenen soms toch niet omhoog. Dat voelt oneerlijk. Met de nieuwe regels kan je pensioen sneller omhoog dan nu. Gaat het slecht met de economie? Dan kan je pensioen ook omlaag. 
  2. Duidelijker en persoonlijker pensioen
    Hoeveel geld jij en je werkgever opzijzetten voor je pensioen? En hoeveel je opbouwt? Veel mensen weten het niet. Met de nieuwe regels wordt dit een stuk duidelijker. 
  3. Pensioen sluit beter aan op je loopbaan
    Vroeger werkten mensen vaak jarenlang voor dezelfde baas. Dat is veranderd. Mensen wisselen van baan, stoppen een tijdje met werken of beginnen voor zichzelf. De nieuwe regels passen hier beter bij.