Overslaan en naar inhoud gaan

Keuzes als je met pensioen gaat

Je wilt weten welke keuzes je hebt als je met pensioen gaat. Het antwoord is: je kunt verschillende keuzes maken. De keuzes die je maakt, hebben invloed op je pensioen. Vragen? We helpen je graag.

Eerder met pensioen

Je pensioen gaat standaard in op je AOW-leeftijd. Maar je kiest zelf wanneer je met pensioen gaat. Je mag eerder of later met pensioen.

Lees meer over eerder met pensioen gaan

De eerste periode een hoger pensioen

Je kunt de eerste periode een hoger pensioen krijgen. Daarna krijg je (de rest van je leven) een lager pensioen. Een tijdelijk hoger pensioen kan interessant zijn als je verwacht dat je de eerste tijd hogere kosten hebt. Maar houd er ook rekening mee dat prijzen in de loop van de tijd kunnen stijgen (inflatie). Ook kun je na die eerste periode te maken krijgen met onverwachte kosten, zoals zorgkosten.

In deze video legt werknemersconsulent Rob van der Wal uit hoe het zit:

Voor een deel met pensioen

Je kunt voor een deel met pensioen gaan. De rest van de tijd kun je blijven werken. Je kunt al met ‘deeltijdpensioen’ vanaf je 55ste.

Lees meer over voor een deel met pensioen gaan

Partnerpensioen ruilen

Je kunt je partnerpensioen ruilen voor extra pensioen voor jezelf. Dit kan een goed idee zijn als je partner zelf een goed inkomen heeft. Let wel op dat je partner geen of minder partnerpensioen krijgt als je overlijdt. Heb je geen partner? Dan ruilen we het partnerpensioen automatisch voor je. Jouw pensioen wordt hierdoor hoger.

Je kunt ook een deel van jouw pensioen ruilen voor extra partnerpensioen. Als je bijvoorbeeld een jongere partner hebt of je partner geen of weinig inkomsten heeft.

Bedrag ineens

Je kunt straks op je pensioendatum in één keer maximaal 10% van je ouderdomspensioen opnemen. Bijvoorbeeld voor het afbetalen van je hypotheek, een verbouwing of een mooie reis. Dat klinkt misschien aantrekkelijk. Maar bedenk wel dat je daarna de rest van je leven een lager pensioen krijgt. Je kunt nu nog niet gebruikmaken van deze mogelijkheid. De wetgeving is nog niet rond. Waarschijnlijk kun je vanaf 1 januari 2024 gebruikmaken van deze mogelijkheid. We houden je via onze website op de hoogte.

Lees meer over bedrag ineens

Meer weten?