Toegankelijkheid
Contrast
A A
Tekstgrootte
A A A
NL EN

Pensioen uitgelegd

Pensioen is inkomen voor je oude dag, als je stopt met werken. Elke maand bouwen werknemers in de metaal- en technologische industrie pensioen op, door een deel van hun salaris in te leggen. Dat geldt ook voor alle werkgevers: zij leggen een groot deel van het pensioen per werknemer in.

PME zorgt voor de totale pot met geld en belegt deze zodat je je inleg dubbel en dwars terugkrijgt. De meeste mensen gaan met pensioen zodra ze AOW ontvangen, op hun AOW-leeftijd. Daarom sturen we de pensioenaanvraagformulieren een half jaar voor de AOW-leeftijd naar onze deelnemers. Onze consulenten helpen je graag bij het maken van je keuzes.

Wat is de pensioenleeftijd?

De meeste mensen gaan op AOW-leeftijd met pensioen. Daarom zie je jouw pensioenbedragen bij ons op AOW-leeftijd. Dat is wel zo duidelijk. Je bepaalt echter zelf wanneer jouw pensioen ingaat. Dat kan op AOW-leeftijd zijn, maar je kunt ook vóór of ná AOW-leeftijd met pensioen gaan. Wat dat betekent voor jouw pensioen bereken je eenvoudig in de pensioenplanner op Mijn PME.

Meer over pensioenkeuzes lees je bij Keuzes voor je pensioen.

Welke soorten pensioen zijn er nog meer?

We kennen in onze pensioenregeling ook andere soorten pensioen dan alleen ouderdomspensioen. Zo is er partnerpensioen (en eventueel aanvullend partnerpensioen) voor je partner en wezenpensioen voor je kinderen, voor als jij komt te overlijden. Ook zijn er aanvullende regelingen, bijvoorbeeld voor als je arbeidsongeschikt raakt. Je werkgever kan ervoor kiezen deze regelingen af te sluiten voor alle werknemers.

Wat is AOW?

Naast pensioen uit je salaris ontvang je later ook een inkomen van de overheid: AOW. Je krijgt AOW vanaf de AOW-leeftijd. Die leeftijd verschilt per persoon en hangt af van je geboortedatum. Op svb.nl vind je jouw AOW-leeftijd en meer informatie over de AOW.

Waar kun je terecht met vragen over je pensioen?

Op Mijn PME vind je je eigen pensioengegevens en -bedragen. Heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons op!

Heb je al eerder bij een andere werkgever pensioen opgebouwd? Op mijnpensioenoverzicht.nl vind je al je opgebouwde pensioenen bij elkaar.

Waar kunnen wij je mee helpen?