Trouwen en samenwonen

In onze pensioenregeling is – naast pensioen voor jouzelf – ook pensioen voor je partner geregeld. Dat noemen we partnerpensioen. Je partner krijgt dit als jij er niet meer bent.
Hebben jullie kinderen? Dan krijgen zij – onder bepaalde voorwaarden – een wezenpensioen als jij komt te overlijden. Op Mijn PME zie je hoeveel partner- en wezenpensioen er voor jouw partner en eventuele kinderen is.

Ben je getrouwd of geregistreerd partner?

Als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, krijgen wij daarvan automatisch bericht via de gemeente zodat we je partner bij ons kunnen registreren. Als jij komt te overlijden, heeft deze partner recht op jouw partnerpensioen.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap
na je pensioen

Als je op het moment dat je met pensioen gaat geen partner hebt, vervalt het recht op partnerpensioen. Dat wil zeggen: als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat na jouw pensionering, krijgt je nieuwe partner geen partnerpensioen meer.

Woon je samen?

Als jullie een samenlevingsovereenkomst of -verklaring getekend hebben bij de notaris en op hetzelfde adres zijn ingeschreven, heeft je partner onder voorwaarden recht op partnerpensioen als jij komt te overlijden. Zorg er altijd zelf voor dat je je partner aanmeldt bij ons. Alleen dan kunnen we je partner bereiken als jij er niet meer bent.

Woon je samen zonder samenlevingsovereenkomst of -verklaring? Dan heeft je partner geen recht op partnerpensioen als je overlijdt.

Extra partnerpensioen

Je kunt voor je partner ook extra partnerpensioen regelen. Met een aanvullende verzekering; kijk bij Anw-hiaatpensioen voor meer informatie. Of door een deel van jouw pensioen te ruilen voor extra partnerpensioen. Dit kun je doen zodra je met pensioen gaat of als je pensioenopbouw bij PME stopt.

Wat moet je doen?

  1. Woon je samen? Meld je partner dan altijd zelf bij ons aan. Stuur ons hiervoor een kopie van jullie samenlevingsovereenkomst of –verklaring.

  2. In Mijn PME en op het Uniform Pensioenoverzicht dat je elk jaar van ons ontvangt zie je hoeveel partner- en wezenpensioen er is voor jouw partner en eventuele kinderen.

  3. Trouwen jullie in het buitenland? Of woon je over de grens, maar werk je in Nederland en ben je net getrouwd? Hier krijgen wij geen automatisch bericht van. Stuur ons een kopie van jullie trouwakte, plus een kopie van het paspoort van je partner. Wij registeren je partner alsnog.

  4. Verlaat je de sector, bijvoorbeeld doordat je in een andere sector gaat werken? Dan vervalt een deel van het partnerpensioen dat je partner krijgt als jij komt te overlijden. Dit komt doordat een deel van het partnerpensioen verzekerd is op risicobasis: het is geregeld zolang jij deelneemt aan de pensioenregeling van PME.

Goed om te weten

  • Zodra je met pensioen gaat, veranderen de regels voor het partnerpensioen. Je maakt namelijk vóór je pensioen de keuze of je partnerpensioen omruilt voor extra pensioen voor jezelf. Of andersom. Deze keuze kun je maar 1 keer maken.
  • Ieder jaar vind je op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) terug hoeveel partner- en wezenpensioen je hebt opgebouwd. Je kunt ook altijd op Mijn PME kijken.

 

Waar kunnen wij je mee helpen?