Overslaan en naar inhoud gaan

Gepensioneerde PME krijgt er in 2023 gemiddeld 50 euro per maand bij

Financieel, Voor gepensioneerden
Gepubliceerd op:

Vanaf januari 2023 indexeert PME Pensioenfonds de pensioenen van alle deelnemers met 6,2%. Dit komt bovenop de eerdere indexatie van 1,29% in juli 2022. De premie van 27,98% en de pensioenopbouw van 1,815% blijven voor 2023 gelijk. Dankzij de verhoging krijgen onze gepensioneerden er gemiddeld bij PME maandelijks ruim 40 euro bij. Opgeteld bij de eerdere indexatie gaat het om circa 50 euro. 

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur PME:

“Afgelopen jaar schoot de energierekening omhoog en werd ook het bedrag bij het afrekenen in de supermarkt steeds hoger. Mensen krijgen minder voor meer. Gelukkig heeft PME dit jaar – voor het eerst in veertien jaar – weer kunnen verhogen. Eerst in juli met 1,29% en nu weer, met 6,2%. Dat is niet voldoende om de volledige prijsstijging te compenseren. Maar voor de gemiddelde deelnemer betekent het wel dat ze er vanaf januari in totaal maandelijks zo’n € 50 meer pensioen ontvangen dan een jaar geleden.”

De verhoging van de pensioenen kan PME realiseren door gebruik te maken van de versoepelde regelgeving in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel. Volledige indexatie op basis van de inflatiecijfers kan PME helaas niet geven. Dat zou op basis van de zogenoemde referteperiode juli 2021 – juli 2022 neerkomen op 12,4%. Vanwege de zeer onzekere economische tijden en de verwachting dat het fonds in 2026 overgaat naar het nieuwe stelsel wil het wel een buffer aanhouden. Zo verkleint het fonds in de aanloop naar het nieuwe stelsel de kans op een verlaging.  

Eric Uijen, “Zonder de komst van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) en de versoepelde regelgeving die daar bij hoort hadden we in het huidige stelsel de pensioenen niet mogen indexeren. Het is goed dat het parlement ruim de tijd neemt voor een zorgvuldige besluitvorming. Maar vertraging leidt tot grote onzekerheid voor de deelnemers en gepensioneerden, de fondsen en de uitvoerders. Voor of tegen, hoe langer dit duurt, hoe groter de frustratie wordt. De modernisering van ons pensioenstelsel moet gerealiseerd worden.”

PME heeft ruim 170.000 gepensioneerden die vanaf januari 2023 de pensioenuitkering zien stijgen. Actieve deelnemers die nog pensioen opbouwen, ook ongeveer 170.000, en de gewezen deelnemers (270.000) zien in februari op hun deelnemersportaal dat het opgebouwde pensioen is verhoogd met 6,2%.

Lees meer over de pensioenverhoging