Overslaan en naar inhoud gaan

PME verhoogt pensioenen met 1,29%

Financieel, Voor gepensioneerden
Gepubliceerd op:

PME verhoogt alle pensioenen, ook die van mensen die nog niet met pensioen zijn, per 1 juli 2022 met 1,29%. De verhoging is een eerste stap op weg naar een nieuw pensioenstelsel, mogelijk gemaakt door een tijdelijke versoepeling van de regels.

De verhoging van 1,29% is een inhaalslag voor de gemiste verhoging die PME op 1 januari 2022 onder de toen geldende regels nog niet kon geven. Voor het vaststellen van deze verhoging kijkt PME naar de gemiddelde stijging van de prijzen in de periode van juli 2020 tot juli 2021. In die periode was dat 1,29%. De in de afgelopen maanden sterk gestegen inflatie, is in deze cijfers dus nog niet verwerkt. Eind van dit jaar bekijkt PME of op 1 januari 2023 een nieuwe verhoging mogelijk is. Daarbij geldt als maatstaf de prijsstijging in de periode juli 2021 tot juli 2022. Of, en zo ja in welke mate, een verhoging dan opnieuw mogelijk is, hangt af van de financiële positie eind oktober 2022.

Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur:

“We hebben eerder gezegd niets liever te doen dan de pensioenen verhogen, zodra dit verantwoord kan. Vanaf 1 juli mag het, kan het, en doen we het dus ook. Het werd de hoogste tijd. Tegelijkertijd weten we dat deze kleine verhoging een druppel op de gloeiende plaat is voor onze gepensioneerden, die de torenhoge inflatie iedere dag in hun portemonnee voelen. Ik hoop daarom van harte dat over een half jaar een nieuwe verhoging mogelijk is. Maar beloven kan ik dat nog niet, zeker niet gezien de onzekere situatie in de wereld.”

Om de pensioenen op 1 juli 2022 onder de versoepelde regels te kunnen verhogen, moet PME een beleidsdekkingsgraad (de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden) hebben hoger dan 105%. Eind mei bedroeg die al ruim 107%.

Bekijk de antwoorden op de meestgestelde vragen (pdf) over de indexatie.