Overslaan en naar inhoud gaan

Pensioenfondsen slaan handen ineen voor energietransitie

Beleggen
Gepubliceerd op:

Als grote institutionele belegger met een sterke maatschappelijke betrokkenheid willen we graag bijdragen aan relevante maatschappelijke uitdagingen. Eén van deze uitdagingen is de energietransitie.

Elektriciteit hebben we namelijk allemaal nodig. Het houdt ons warm, geeft ons licht en zorgt ervoor dat de maatschappij draaiende blijft.  Om de energietransitie te doen slagen moeten we in Nederland allemaal een bijdrage leveren. Want zonder stroom gaat het licht letterlijk uit. Komt ons vestigingsklimaat én de klimaatdoelen in gevaar. Komt de woningbouw tot stilstand en blijven we afhankelijk van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Een veerkrachtige economie heeft een betrouwbaar energienet en transitie nodig. Dat vereist enorme investeringen, kennis en kunde, de grootste pensioenfondsen slaan daarom de handen ineen om een stevige bijdrage te leveren aan dit urgente probleem.

PME wil dat de energietransitie slaagt. Onze werkgevers willen verduurzamen. Velen daarvan hebben een energie-intensief bedrijfsmodel, dat vereist verzwaring van het net en capaciteit. De huidige netcongestie staat de wens van veel van onze werkgevers in de weg. Om nog niet te spreken over het uitbreiden van productie- en assemblagehallen. Wil je als werkgever groeien, dan moet je nu in sommige gevallen al maanden wachten op een aansluiting. Door te beleggen in de energietransitie en een handreiking te doen naar de overheid, investeren we voor onze sector. 

Gezamenlijke financieringskracht en expertise 

Wij zijn bereid onze krachten te bundelen met die van de overheid en bieden onze gezamenlijke (financierings-)kracht en expertises aan om samen een belangrijke bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland. Pensioenfondsen kunnen door samenwerking met overheidsinstanties een sleutelrol spelen in de energietransitie, waaronder de realisatie van de warmte- en elektriciteitsnetwerken.

Om echt energie te geven aan de transitie vragen wij het nieuwe kabinet om ambitieus en betrouwbaar overheidsbeleid, meer publiek-private financieringsmogelijkheden en een volwaardige nationale investeringsinstelling.

Door meer gezamenlijk met de overheid op te trekken kunnen we langdurig stabiele rendementen halen én een belangrijke bijdrage leveren aan de noodzakelijke energietransitie in Nederland. Hiermee bieden wij onze deelnemers nu en in de toekomst een goed pensioen in een duurzame wereld.

Lees meer over onze plannen in de gezamenlijke brief van de vijf grootste fondsen aan de formateurs.