Overslaan en naar inhoud gaan

Veranderingen werknemers

Sommige veranderingen op het werk of thuis hebben invloed op het pensioen van je werknemers. Een aantal veranderingen geef je aan ons door. Sommige veranderingen geeft je werknemer zelf aan ons door. 

In dienst: meld de werknemer aan

Meld alle nieuwe werknemers aan met de uniforme pensioenaangifte vanuit je salarispakket. Het aanmelden is niet verplicht voor:

  • DGA met stemrecht (10% of meer van de aandelen)
  • Directeur-Bestuurder
  • Vakantiekrachten (die korter dan 2 maanden in dienst zijn)

Aanmelden is ook niet verplicht voor medewerkers die jonger zijn dan 18 jaar. Je kunt deze werknemers wel alvast aanmelden. Als je werknemer 18 wordt zorgen wij ervoor dat hij vanaf dat moment pensioen op gaat bouwen. 

Werknemer uit dienst melden

Meldt je werknemer af in de volgende situaties:

In de pensioenaangifte lever je de volgende gegevens aan:

  • de datum uit dienst
  • de laatste loongegevens voor de pensioenopbouw

Minder of meer werken: verander de uren

Je geeft elke maand of vier weken de uren van je werknemer door met de uniforme pensioenaangifte. Gaat je werknemer meer of minder werken? Verander dan de uren van de werknemer in je salarispakket. De aangepaste uren komen dan automatisch bij ons binnen via de pensioenaangifte. 

Verlof: geef door in je salarispakket

Gaat een werknemer met verlof? Dan geef je dat altijd door via de uniforme pensioenaangifte vanuit je salarispakket. Het verschilt per salarispakket hoe je het verlof voor je werknemer doorgeeft. Je softwareleverancier kan je daarom het beste vertellen hoe je dit in jouw salarispakket regelt. 

Bij sommige soorten verlof verandert de pensioenopbouw van je werknemer. Bijvoorbeeld bij onbetaald verlof of ouderschapsverlof

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen

Meldingen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap binnen Nederland krijgt PME automatisch van de gemeente. Maar het vastleggen van een samenlevingsovereenkomst bij de notaris niet. Ook niet wanneer het huwelijk of geregistreerd partnerschap in het buitenland plaats vindt. Jouw werknemer moet dit zelf aan ons doorgeven.

Arbeidsongeschikt

Als je werknemer ziek wordt, hoef je eerst niets te doen. Je werknemer heeft recht op 2 jaar (gedeeltelijke) doorbetaling van het salaris en blijft pensioen opbouwen. 

Is je werknemer na de 2 jaar (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard? Dan krijgt PME krijgt automatisch bericht van UWV. Werkt je werknemer nog voor een deel in je bedrijf? Geef dan aan ons door hoeveel uur de werknemer nog voor je werkt.

Meer informatie lees je bij pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid.