Overslaan en naar inhoud gaan

Betrokken belegger

Als belegger hebben we invloed, omdat we mede-eigenaar zijn van de bedrijven en projecten waarin we beleggen. Die invloed gebruiken we graag. Dat doen we op drie manieren. 

Praten

Elk jaar zijn we in gesprek met een deel van bedrijven waarin we beleggen. Het doel van die gesprekken? Bedrijven stimuleren om duurzamer te werken. Dat doen we niet alleen omdat we een leefbare wereld voor jou en je kinderen en kleinkinderen belangrijk vinden. We geloven ook dat bedrijven die voorbereid zijn op een duurzame toekomst, de beste economische vooruitzichten hebben. 

We hebben in deze gesprekken extra aandacht voor klimaat, mensenrechten en arbeidsrechten. Maar we praten ook over bijvoorbeeld leefbare lonen en biodiversiteit. Waar mogelijk bundelen we onze krachten met andere grote beleggers. Want samen staan we sterker.

De gesprekken die we voeren zijn niet vrijblijvend. We vragen concrete verbeteringen en een duidelijke planning. Benieuwd met welke bedrijven we in gesprek zijn en wat dat oplevert? Bekijk ons gesprekkenoverzicht (pdf).

Stemmen

Als aandeelhouder van bedrijven hebben we stemrecht op aandeelhoudersvergaderingen. Daar maken we natuurlijk gebruik van. Zo steunen we voorstellen voor vergroening. En zijn we kritisch op te hoge beloningen voor topmensen. Ook hier werken we zo veel mogelijk samen met andere beleggers. Kijk zelf hoe we ons stemrecht gebruiken.

Uitsluiten

Het liefst hebben we een positieve invloed. Maar levert praten en stemmen te weinig op? Dan kunnen we met onze voeten stemmen. Dat betekent dat we onze beleggingen verkopen en weg zijn.

Er zijn ook bedrijven die producten maken waar we niet in willen investeren. Denk aan fossiele energie. Maar ook in bepaalde wapens, tabak, bont en de seksindustrie beleggen we niet. Daarnaast beleggen we niet in landen waartegen sancties gelden, zoals een wapenembargo. Meer weten? Bekijk onze lijst met landen en bedrijven waarin we niet beleggen.

Een greep uit de bedrijven waarmee we praten

BedrijfsnaamThema
ABN Amro NVNL Beursgenoteerd
AdidasLeefbaar Loon
AEGON NVNL Beursgenoteerd
Ahold Delhaize NVNL Beursgenoteerd
AlphabetIMVB (Tech & Human Rights)
AmazonIMVB Cases (Platformeconomie)
Associated British Foods (Primark)Leefbaar Loon
BASFBiodiversiteit
Energietransitie 2021 - 2023
CaterpillarEnergietransitie 2021 - 2023
China SteelEnergietransitie 2021 - 2023