Overslaan en naar inhoud gaan

We beleggen niet in…

We beleggen in veel verschillende dingen. Maar zeker niet in alles. Zo steken we geen geld in fossiele energie. En ook niet landen waarvoor sancties gelden. Hieronder lees je er meer over.

Bedrijven waar we niet in beleggen

Er zijn honderden bedrijven waarin we niet willen beleggen. Omdat ze hun geld verdienen met fossiele energie. Omdat ze tabak of bont produceren. Omdat ze actief zijn in de seksindustrie. Of omdat ze wapens maken die buitensporig veel leed veroorzaken. Verder stoppen we met beleggen in bedrijven die niet met ons in gesprek willen gaan of die ondanks de gesprekken te weinig vooruitgang boeken. Dan zijn we weg.

Je ziet hieronder in welke bedrijven we niet beleggen en waarom niet. We werken het overzicht ieder kwartaal bij. De volgende keer is rond 30 juni 2024.

BedrijfsnaamReden
22ND CENTURY GROUP, INC.Productie tabak
397 JSCSteenkolen
ABC-MART,INC.Productie bont
ACADEMY SPORTS AND OUTDOORS, INC.Productie handvuurwapens civiel gebruik
ADANI ENTERPRISES LIMITEDSteenkolen
Adastria Co LtdProductie bont
Ades Holding CoSectoruitsluiting olie en gas
AFRICAN RAINBOW MINERALS LIMITEDSteenkolen
AGL Energy LtdSteenkolen
Airbus SEProductie nucleaire wapens

Landen waar we niet in beleggen

We steken geen geld in staatsleningen aan landen waarvoor sancties gelden, zoals een wapenembargo. Ook landen waarvoor een reisverbod geldt staan op de zwarte lijst, net als landen waarvan de tegoeden zijn bevroren. Vaak zijn dit landen die een onrechtvaardige oorlog voeren.

Je ziet hieronder in welke landen we niet beleggen en waarom niet. We werken het overzicht ieder kwartaal bij. De volgende keer is rond 30 juni 2024.

LandReden
AfghanistanWapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod
Centraal-Afrikaanse RepubliekWapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod
Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea)Wapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod
EritreaAandelenstop, Reisverbod
Iran (Islamitische Republiek Iran)Wapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod
LibiëWapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod
MaliAandelenstop, Reisverbod
MyanmarWapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod
Russische FederatieWapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod
SoedanWapenembargo, Aandelenstop, Reisverbod

Wapens

We leven in een onveilige wereld met internationale spanningen. Het is dus belangrijk dat we ons kunnen verdedigen. Ons leger en de legers van onze bondgenoten moeten goed bewapend zijn. Ook onze politiemensen dragen wapens. We vinden investeringen in wapenfabrikanten daarom niet per definitie slecht. Maar we beleggen niet in fabrikanten die handvuurwapens voor consumenten maken. Ook beleggen we niet in wapens die buitensporig veel leed veroorzaken, zoals kernwapens, clusterbommen en landmijnen.