Overslaan en naar inhoud gaan

Hoorrecht: zo laat je je stem horen

Ontvang je pensioen van PME? Of heb je in het verleden pensioen bij ons opgebouwd? Dan mag je van de wet gebruikmaken van het hoorrecht. Wat dat is en hoe het werkt, lees je hieronder.

Op weg naar nieuwe regels voor pensioen

Nederland heeft nieuwe regels voor pensioen. Die passen beter bij de manier waarop we nu leven en werken. Wat dit betekent voor jouw pensioen bij PME? Dat is nog niet zeker. Werkgevers en werknemers, oftewel de sociale partners, zijn op dit moment met elkaar in gesprek. Zij spreken samen af hoe en wanneer PME overstapt op de nieuwe regels.

Je stem laten horen via een vereniging

Natuurlijk hebben ook gepensioneerden belang bij de afspraken die worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor mensen die vroeger pensioen hebben opgebouwd bij PME. Daarom is in de wet het hoorrecht vastgelegd. Dankzij dat recht kunnen belanghebbenden via een vereniging hun standpunten delen met de sociale partners. Sociale partners zijn verder vrij in de manier waarop ze het hoorrecht vormgeven. Wel zijn ze verplicht om te reageren op de punten die de verenigingen inbrengen. Wil jij als gepensioneerde of voormalig deelnemer van het fonds je stem laten horen? Dat kan op twee manieren:

  • Sluit je aan bij een bestaande vereniging van gepensioneerden of voormalig deelnemers van het fonds
  • Of ga op zoek naar gelijkgestemden en begin zelf een vereniging

Aansluiten bij een bestaande vereniging

We vinden het belangrijk dat iedereen zich gehoord voelt. Daarom houden we goed in de gaten welke verenigingen gebruik willen maken van het hoorrecht. We brengen deze verenigingen graag bij iedereen onder de aandacht. Bijvoorbeeld op deze website of in PME Magazine. Tot nu toe is er één vereniging bekend. Die zie je hieronder.

VGPME

VGPME komt op voor mensen die een pensioen ontvangen van PME. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de VG-Océ en VG-Siemens. VGPME maakt gebruik van het hoorrecht. De vereniging wil graag de stem van zo veel mogelijk gepensioneerden vertegenwoordigen. Nieuwe leden zijn daarom van harte welkom. Je kunt lid worden van de vereniging via de website van VGPME. Bekijk de website van VGPME.

Voorwaarden voor verenigingen

Is een vereniging van plan gebruik te maken van het hoorrecht? Dan gelden er een paar voorwaarden:

  • De vereniging moet voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor een vereniging.
  • In de statuten moet staan dat de vereniging opkomt voor de belangen van gepensioneerden of voormalig deelnemers van het fonds.
  • De vereniging moet minstens duizend PME-gepensioneerden vertegenwoordigen. Of minstens duizend mensen die vroeger pensioen hebben opgebouwd bij PME.
  • En de vereniging moet zich vóór 1 juli 2023 melden bij de sociale partners.

Zo meldt een vereniging zich aan

Vertegenwoordig je een vereniging van gepensioneerden en/of voormalig deelnemers? En wil die vereniging gebruikmaken van het hoorrecht? Meld de vereniging dan aan bij de Raad van Overleg in de Metalektro (ROM), het overlegorgaan van sociale partners in onze sector. Let op: neem alleen contact op met de ROM als je een vereniging wilt aanmelden. Heb je een inhoudelijke vraag over de nieuwe regels voor pensioen? Bij PME helpen we je graag verder.

E-mail
info@romcao.nl

Telefoon
070 317 19 00

Post
Stichting Raad van Overleg in de Metalektro (ROM)
Postbus 407
2260 AK Leidschendam

Website
www.caometalektro.nl

Antwoord op de belangrijkste vragen