Overslaan en naar inhoud gaan

Blog Eric Uijen: Prinsjesdag

Overig nieuws
Gepubliceerd op:

Het is vandaag Prinsjesdag en dus maakte het kabinet de plannen en de bijbehorende begroting voor 2024 bekend. Omdat er verkiezingen aankomen en het kabinet demissionair is, zijn die plannen zoals het heet “beleidsluw”. Geen grote veranderingen dus, en geen meeslepende vergezichten. Toch neemt het kabinet een aantal belangrijke maatregelen, vooral gericht op het ondersteunen van de koopkracht. En dat is voor grote groepen mensen hard nodig. De inflatie neemt de laatste tijd wat af, maar is nog steeds hoog. In een kleine twee jaar tijd zijn de dagelijkse boodschappen zó duur geworden, dat steeds meer mensen moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Hetzelfde geldt voor de energierekening en de prijzen aan de pomp. Inmiddels leeft bijna 5% van de Nederlandse bevolking in armoede. Dat is moeilijk te verkroppen in een rijk land. 

De maatregelen die het kabinet vandaag aankondigt, helpen de koopkracht een beetje vooruit. Werkenden gaan er volgend jaar gemiddeld ruim 2% op vooruit, gepensioneerden kunnen door de kabinetsmaatregelen 1% extra koopkracht verwachten. Het is een kleine stap, maar alle beetjes helpen. 

PME hoopt later dit jaar ook te kunnen besluiten de koopkracht van onze gepensioneerden - en de toekomstige koopkracht van mensen die nog niet met pensioen zijn - te ondersteunen. Zeker is dat nog niet, maar met de huidige financiële gezondheid van PME lijkt een stapje mogelijk. 

Ondertussen werken we hard door aan de invoering van een nieuwe pensioenregeling. Met die nieuwe regeling kunnen de pensioenen straks in goede tijden eerder omhoog dan de afgelopen jaren het geval was. We hopen dat er in Den Haag rust blijft op het gebied van pensioenwetgeving, ook ná de verkiezingen van november. Dan kunnen wij verder bouwen aan een beter pensioen.

Op andere vlakken hopen we juist op weinig rust en veel ambitie in Den Haag. Want er is een hoop te doen. We moeten in Nederland de woningbouw vlottrekken en we moeten hard werken aan het terugdringen van klimaatverandering. Waarom wij dat bij PME belangrijk vinden? Omdat je voor een goede oude dag meer nodig hebt dan alleen je pensioen. Je wilt ook goed en betaalbaar kunnen wonen, in een wereld die groeit en bloeit en niet in brand of onder water staat. Wij werken met onze beleggingen elke dag aan een goed pensioen én aan een leefbare wereld. Maar we kunnen dat niet alleen.