Overslaan en naar inhoud gaan

Wat kost het en wat levert het op?

Jij legt samen met je werkgever geld in voor je pensioen. Elke maand opnieuw. Wij beleggen dat geld en zo zorgen we samen voor een goed pensioen.

Wat levert het op?

We zetten alles op alles om een zo goed mogelijk resultaat te halen. Dat lukt vaak, zoals je ziet. Maar niet altijd. Zo verloren de beleggingen in 2022 maar liefst 23,3 procent van hun waarde. Dat lijkt heftig. En eerlijk is eerlijk: het is een percentage dat we niet eerder hebben gezien. Toch is het niet meteen slecht nieuws voor je pensioen. Onze dekkingsgraad is in diezelfde periode namelijk gestegen. Dat komt door de gestegen rente. De dekkingsgraad bepaalt uiteindelijk of we de pensioenen kunnen verhogen.

Over de afgelopen 10 jaar haalden we een gemiddeld rendement van 5,63 procent. Een stuk meer dan als we het geld in een oude sok hadden gestopt!

Wat kost het?

Bij onze beleggingen kijken we naar de balans tussen rendement, kosten en risico. Dure beleggingen en beleggingen met meer risico moeten ook meer rendement opleveren. Het is ons doel om de kosten onder een marktconform niveau te houden. We vergelijken onze kosten daarom jaarlijks met de kosten van vergelijkbare pensioenfondsen.

In de afbeelding zie je de kosten van het vermogensbeheer als percentage van het belegd vermogen.

En hoe zit het met de CO2-uitstoot?

We beleggen voor een goed pensioen. Van een goed pensioen kun je alleen genieten in een leefbare wereld. Daarom hebben we onszelf ambitieuze doelen opgelegd. Zo willen we dat de bedrijven waarin we beleggen in 2030 de helft minder CO2 uitstoten dan in 2019. Zoals je ziet hebben we dat doel voor onze aandelen al gehaald. En voor onze bedrijfsobligaties zijn we een flink eind op weg.

Meer weten? In ons klimaatplan lees je alles over onze doelstellingen en hoe we die willen bereiken. En in ons jaarverslag zie je of we die beloftes ook echt waarmaken.

De opbrengsten zijn voor jou

PME is een stichting. Dat betekent dat we geen winst maken voor onszelf. Ons doel is zorgen voor een goed pensioen. De opbrengsten van de beleggingen zijn dus voor jou en voor iedereen die bij ons pensioen opbouwt. Benieuwd wat het jou oplevert?

Bekijk je pensioen