Overslaan en naar inhoud gaan

Het nieuwe pensioenstelsel

Het kabinet werkt de komende jaren samen met pensioenexperts, werkgevers en werknemers aan een nieuw pensioenstelsel. De pensioenregeling van PME gaat hierdoor ook veranderen. Hier leest u wat er nu bekend is en hoe we u en uw werknemers op de hoogte houden.

Als werkgever wilt u natuurlijk graag weten waar u aan toe bent. Zodra de nieuwe pensioenwetgeving ingaat, gaan we samen met onze sociale partners afspraken maken en in een nieuwe passende pensioenregeling vastleggen. Als we hier meer over weten nemen we u stap voor stap mee.

Hoe ziet het nieuwe pensioenstelsel er straks uit?

Op dit moment wordt het nieuwe pensioenstelsel nog verder uitgewerkt. Wat we al weten is dit: 

  • De premie wordt het uitgangspunt. Daardoor zijn uw kosten voor de pensioenpremies beter te voorspellen. 
  • Pensioen gaat meebewegen met de economie. Het gaat omhoog als het goed gaat, maar het gaat ook omlaag als het economisch tegenzit. Ook na pensionering beleggen we door en hangt het pensioen dus af van beleggingsresultaten. 
  • Pensioen wordt transparanter en persoonlijker. Werknemers krijgen straks een eigen pensioenpot en zien hoeveel zij en u als werkgever maandelijks inleggen. 

Planning

2019 – 2021

Het pensioenakkoord is gesloten en uitgewerkt in een conceptwetsvoorstel ‘Toekomst Pensioenen’.

2021

Het kabinet heeft de reacties op het conceptwetsvoorstel behandeld.

2022

Het wetsvoorstel gaat naar de Tweede Kamer en daarna naar de Eerste Kamer. Als zij het voorstel goedkeuren, gaat de nieuwe pensioenwetgeving in.

2023

De Wet toekomst pensioenen gaat in. Werkgevers en sociale partners maken afspraken over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling. Wij helpen hen hierbij. We zijn al met de voorbereidingen begonnen.

2025 - 2027

Alle pensioenfondsen gaan uiterlijk 2027 over naar het nieuwe stelsel. 

Wij informeren uw werknemers

Wij houden u en uw werknemer op de hoogte van de veranderingen. Bijvoorbeeld op onze themapagina over het nieuwe pensioenstelsel. Als er nieuws is, informeren we u als werkgever eerst. Als uw werknemers vragen hebben, beantwoorden we die graag.